Ціни на пшеницю в Австралії впали до дворічного мінімуму

Джерело:  IDK
Австралія

Ціни на білу пшеницю преміум-класу в Австралії впали до дворічного мінімуму в $260/т FOB Квінана через сильну конкуренцію з боку Європи та низький попит.

З початку року APW втратила $40/т, або 13%. За даними S&P Global Commodity Insights, ціни не були такими низькими з грудня 2021 року.

Ціна CFR Індонезії на пшеницю APW також знизилася приблизно на 13% з максимуму $315,75/т 29 грудня і закрилася на рівні $276/т, згідно з даними S&P Global.

Ціни на австралійську пшеницю знаходяться під тиском і відображають мляву глобальну тенденцію, незважаючи на те, що цього маркетингового року Австралія зібрала менший урожай. В останньому квартальному звіті Австралійського бюро економіки та науки про сільське господарство та ресурси, або ABARES, опублікованому цього тижня, його оцінки національного виробництва пшениці склали близько 25,95 млн тонн, зниження на 34% порівняно з 2022-2023 маркетинговим роком (жовтень -вересень).

За словами джерел у галузі, через сильну конкуренцію з боку ЄС та країн Чорного моря австралійську пшеницю переоцінили на 30-40 доларів за тонну на основі CFR, що залишає лише нееластичний попит. Чорноморська пшениця із вмістом білка 11,5%, яка минулого тижня пропонувалася за ціною близько $250/т CIF в Індонезії, цього тижня впала до $235-245/т CIF, згідно з джерелами на ринку.

“Тільки Філіппіни дійсно розглядають можливість купівлі австралійської фуражної пшениці”, – сказав трейдер зерна з Австралії. Інше джерело на Філіппінах додало: “Багато покупців все ще стурбовані ризиками затримок доставки при купівлі вантажів з Чорного моря”.

“Пропозиції експортерів на австралійську пшеницю для фермерів сильно впали за останні два дні”, – повідомило 8 березня торгове джерело в Сінгапурі. “Ринок дійсно слабшає, і покупці, які мають попит на австралійську пшеницю, не наважуються покрити свої позиції на даний момент, оскільки вони побоюються, що ціни будуть падати далі”.

На початку року попит на фуражну пшеницю в Азії не був високим через цінову перевагу фуражної кукурудзи, але з появою нових поставок у Чорному морі фуражна пшениця стала більш конкурентоспроможною, і на тижні, що починається 4 березня, попит повернувся. Південна Корея та Таїланд заплатили близько $245-$246/т CFR за вантажі чорноморського походження на тендерах цього тижня.

Хоча невизначеність щодо ринків пшениці наступного року зберігається, загалом настрої залишаються здебільшого ведмежими.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!