Ціни на пшеницю та соєві боби в Чикаго різко підскочили у понеділок

Джерело:  Oilword
доллар

Ціни на пшеницю в Чикаго зросли в понеділок більш ніж на 5%, оскільки побоювання щодо зниження виробництва в кількох країнах-експортерах, включаючи провідного постачальника Росії, підтримали ціни.

Ціни на соєві боби додали 1,63%, оскільки втрати врожаю в Бразилії через дощі та сильні повені продовжували надавати підтримку ринку, кукурудза також зміцнювалася.

Найактивніший контракт на пшеницю на торговій палаті Чикаго (CBOT) додав 5,76% до 6,88 за бушель до закриття. Соєві боби підскочили на 1,63% до $12,48 за бушель, а кукурудза зросла на 1,77% до $4,60 за бушель. Несприятлива погода в Росії та країнах Європи підтримує ціни на пшеницю.

Згідно з консенсусом-прогнозом Російського союзу експортерів зерна, експорт пшениці з росії в сезоні 2024/25 може становити 46,9 млн тонн. Міністерство сільського господарства оцінило експорт пшениці у сезоні 2022/23 у 47 мільйонів тонн.

Стан посівів м’якої пшениці у Франції минулого тижня стабілізувався на чотирирічному мінімумі, у той час як сівба кукурудзи прискорилася, показали дані фермерського управління FranceAgriMer у п’ятницю, після того, як тепла погода допомогла висохнути просоченим дощами полям.

Станом на 13 травня 64% урожаю м’якої пшениці оцінювалося у хорошому чи відмінному стані, що не змінилося порівняно з попереднім тижнем, але нижче, ніж 93% роком раніше, йдеться у звіті FranceAgriMer про врожай зернових.

За оцінками національного статистичного агентства країни в п’ятницю, площі пшениці озимої в Німеччині під урожай 2024 року скоротилися на 8,3% у річному обчисленні до приблизно 2,6 млн га.

Однак покращення перспектив урожаю в США може обмежити зростання ф’ючерсів CBOT.

Щорічний тур Ради з якості пшениці завершився у четвер і оцінив потенціал урожайності пшениці Канзасу у 46,5 бушелів на акр (б/а) після обстеження 449 полів протягом трьох днів.

Цей показник був найвищим з 2021 року та перевищив середній показник за п’ять років, що становив 42,4 бушелів у 2018-2023 роках. Минулого тижня ціни на соєві боби зросли, оскільки збирання врожаю в бразильському Ріу-Гранді-ду-Сул, що постраждав від повені, сповільнився після безперервних дощів і паводків.

Сильні дощі та сильні повені, як і раніше, стримують рух вантажів у порту Ріо-Гранде, який є четвертим за величиною в країні з експорту сої та третім за імпортом добрив.

Як показали дані регуляторів, опубліковані в п’ятницю, великі спекулянти скоротили свої чисті короткі позиції щодо ф’ючерсів на кукурудзу CBOT на тижні, що завершився 14 травня.

Щотижневий звіт Комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами про зобов’язання трейдерів також показав, що некомерційні трейдери, категорія, до якої входять хедж-фонди, скоротили свою чисту коротку позицію щодо пшениці CBOT та збільшили чисту коротку позицію щодо соєвих бобів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!