Ціни на пшеницю, кукурудзу, соняшник у Болгарії не зростатимуть

Джерело:  Бургас
Болгарія

Через високий врожай, ціни на пшеницю, кукурудзу, соняшник у Болгарії не зростатимуть, вони сьогодні нижчі порівняно з груднем минулого року, при цьому більшість товарів, особливо корми, ціни на які пов’язані з цінами на продукти харчування, на світових біржах на 20-30 відсотків нижче.

Через високий врожай, ціни на пшеницю, кукурудзу, соняшник у Болгарії не зростатимуть, вони сьогодні нижчі порівняно з груднем минулого року, при цьому більшість товарів, особливо корми, ціни на які пов’язані з цінами на продукти харчування, на світових біржах на 20-30 відсотків нижче. Пояснив голова Софійської фондової біржі Васил Сімов.

Цього року у світ надійде понад 790 мільйонів тонн пшениці, причому кукурудзи приріст ще більший. Похмурі прогнози про те, що через війну не буде зерна, не виправдалися, пояснив він.

Урожай пшениці в Болгарії дорівнює рекорду 2-річної давності — 6,5 млн. тонн, зазначив також Сімов.

Тільки 1/3 урожаю зерна та фуражу в Болгарії вистачає, щоб прогодувати себе, решту потрібно експортувати, пояснив експерт. Саме тому ціни на продукти харчування не зростають.

Ціна на 16 продуктів відстежується Софійською фондовою біржею. З погляду продовольства у нас все добре в порівнянні з іншими європейськими країнами, ми є потенційним експортером. У той час, як такі країни, як Німеччина, Італія, Іспанія, є імпортерами. А от у випадку з фруктами та овочами наше виробництво нерентабельне, шкода, що імпортні дешевші. А польське яблуко не схоже на болгарське. Що стосується м’ясної та молочної продукції, то наша якісніша, але закордонна продукція дешевша, вважає Сімов.

Загалом у нас хороші позиції в порівнянні з рештою ЄС, але ми не використовуємо наш величезний потенціал, щоб стати домінуючим у забезпеченні Європи продовольством.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!