Ціни на пальмову олію зростуть у другому півріччі, оскільки Ла-Нінья створює ризик для постачання

Джерело:  OleoScope
пальмова олія

Ціни на пальмову олію, ймовірно, продовжать зростати в другій половині року, оскільки наступ Ла-Нінья ставить під загрозу і без того обмежені поставки найбільш споживаної у світі рослинної олії повідомляє The Edge Malaysia.

Очікується, що погодне явище розпочнеться у вересні або жовтні, що може принести аномальні дощі ключовим виробникам Південно-Східної Азії, за словами Дональда Кіні, метеоролога та прогнозиста Maxar. Хоча поки що складно сказати, наскільки інтенсивними будуть опади, явище загрожує збоями в польових роботах, коли врожай зазвичай досягає піку. Плантації олійної пальми вже постраждали від нестійкої погоди, обмеженого розширення та старіння дерев, що призвело до зростання цін понад 5% цього року і зробило ринок все більш вразливим для подальших спадів по врожаю.

За словами Джуліана Макгілла, сільськогосподарського економіста та керуючого директора консалтингової компанії Glenauk Economics, потенційні сильні дощі через Ла-Ніньї «створять звичайні проблеми під час піку врожаю пальм, порушивши збирання врожаю та транспортування».

“Це може призвести до короткострокового дефіциту пальмової олії, що може підштовхнути ціни вгору в короткостроковій перспективі”.

Ф’ючерси в Малайзії завершать рік на рівні RM4000 за тонну, згідно з медіаною 30 оцінок в опитуванні Bloomberg серед трейдерів, аналітиків та керівників плантацій. Це призведе до першого річного приросту з 2021 року, що потенційно призведе до зростання цін на продовольство в усьому світі.

“Фактори, за якими слід стежити, – це погода та попит”, – сказав Дораб Містрі, досвідчений трейдер і директор Godrej International Ltd.

Згідно з дослідженням, ціни, ймовірно, зростуть до RM4200 у 2 півріччі 2024 року. Однак, якщо вплив Ла-Нінья виявиться м’якшим, пальма може впасти до RM3750 у період з серпня по вересень, перш ніж знову зрости, як показало дослідження.

Згідно з дослідженням, у 2024 році пальмова олія, ймовірно, коштуватиме в середньому RM3960 порівняно з RM3798 минулого року. Також очікується, що на ринок вплинуть деякі інші фактори. Суха погода в регіоні Чорного моря може завдати шкоди посівам соняшника, а дії Індонезії щодо додавання більшої кількості біопалива в дизельне паливо скоротять надлишок пальмової олії, що експортується.

Раніше міністр плантацій та сировинних товарів Малайзії Датук Сері Джохарі Абдул Гані заявив, що ціна на малайзійську пальмову олію стане неконкурентоспроможною порівняно з цінами інших країн-виробників, якщо чинний в країні податок на непередбачений прибуток (WPL) не буде переглянутий. Він закликав використовувати новітні технології для збільшення виробництва, щоб гарантувати, що сектор пальмової олії в Малайзії залишиться конкурентоспроможним та актуальним відповідно до глобальних змін.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!