Ціни на пальмову олію зростуть на 4% у 2024 році через активний попит на біодизель та стагнацію виробництва

Джерело:  Oilworld
пальмова олія

Очікується, що ціни на сиру пальмову олію в Малайзії (CPO) зростуть у 2024 році, оскільки стагнація виробництва, незважаючи на зростання попиту на біодизельне паливо, компенсує вплив збільшення виробництва конкуруючих олій, показало опитування Reuters.

Базові ціни на пальмову олію FCPOc3 становитимуть у середньому 3950 рінггітів ($837,93) за метричну тонну в 2024 році, що на 4,06% більше, ніж у 2023 році, відповідно до середньої оцінки 18 аналітиків та учасників галузі. Минулого року середні ціни впали на 23%.

“Ключовим фактором, який вплине на ціну CPO цього року, є реалізація мандата на біодизельне паливо B35 в Індонезії, що, як очікується, обмежить світові постачання пальмової олії на експортний ринок”, – сказав Ахмад Парвіз Гулам Кадір, генеральний директор Малайзійської Ради з пальмовій олії.

Індонезійська асоціація пальмової олії (GAPKI) повідомила, що експорт індонезійської пальмової олії цього року скоротиться приблизно на 4% і становитиме близько 29 мільйонів метричних тонн, оскільки внутрішнє споживання зростає з обов’язковим додаванням 35% біодизельного палива на основі пальмової олії.

СТАГНАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА

Очікується, що посушлива погода Ель-Ніньйо, яка розпочалася у другій половині 2023 року, практично не вплине на виробництво провідних виробників Індонезії та Малайзії.

Згідно з опитуванням, виробництво CPO у найбільшому у світі виробнику Індонезії, за прогнозами, зросте на 0,6% до 48,87 млн тонн цього року.

“Ель-Ніньйо торкнувся, можливо, лише 10-15% районів виробництва пальмової олії в Індонезії, тому я думаю, що вплив на виробництво мінімальний”, – сказав Фадхіл Хасан, представник GAPKI, додавши, що очікуваний обсяг виробництва CPO зросте приблизно на 4 % до 50,92 млн. тонн.

Тим часом, виробництво в Малайзії оцінюється в 18,75 млн. тонн, що на 1% більше, ніж минулого року, оскільки ситуація з робочою силою в другому за величиною виробники у світі покращується.

“Нестача робочої сили, як і раніше, є серйозною проблемою, але вона стала менш вираженою. В результаті компанії стають більш схильними вносити добрива, що зазвичай із запізненням підвищує продуктивність”, – сказав Джуліан Конвей Макгілл, економіст Glenauk Economics.

КОНКУРУЮЧІ ОЛІЇ

Пальмова олія конкурує з соєвою, соняшниковою та ріпаковою оліями. Збільшення поставок соєвої олії, особливо з Південної Америки, може скласти серйозну конкуренцію пальмовій олії у 2024 році.

Попит на пальмову олію може ослабнути в першому півріччі, оскільки очікується, що премія soyoil за пальмову олію знизиться через збільшення обсягів подрібнення бобів, а постачання до Південної Америки, як очікується, збільшаться на 11%, сказала Адітья Джеріпотула з Global Commodity Research.

Заміна іншими оліями, ймовірно, призведе до зниження світового попиту на пальмову олію, зокрема з боку промисловості, на 2-3%, додав Джеріпотула.

Попит з боку Європейського союзу також може бути обмежений новим законом, спрямованим на захист лісів, який передбачає суворе регулювання продажу товарів, пов’язаних із вирубкою лісів, сказав трейдер, що базується в Нью-Делі з глобального торгового дому.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!