Ціни на пальмову олію третій тиждень поспіль залишаються стабільними, тоді як на соєву продовжують опускатися

Джерело:  GrainTrade
олії

Сезонне збільшення пропозицій рослинних олій на світовому ринку посилює тиск на котирування, особливо на тлі скорочення попиту з боку Індії та Китаю.

Індія у жовтні зменшила імпорт продовольчих олій до 16-місячного мінімуму, оскільки переробники скоротили закупівлі внаслідок збільшення запасів.

Зниження ризиків конфронтації на Близькому Сході призвело до падіння цін на нафту на 5%, що посилило тиск на ціни рослинних олій.

Січневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії третій тиждень торгуються біля рівня 3750 рінггитів/т, і у п’ятницю сягнули 3768 рінггитів/т або 795 $/т, що тисне на високі котирування соєвої олії. Низькі ціни на пальмову олію стримуватимуть зростання цін на сусідніх ринках.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго за три тижні впали на 9,8% до 1088 $/т (-11,8% за місяць) на тлі збільшення надходжень нового урожаю сої у США.

Експерти очікують, що у 2024 р виробництво пальмової олії в Малайзії залишиться стабільним, а в Індонезії – скоротиться щонайменше на 1 млн т. При цьому ф’ючерси на пальмову олію з листопада 2023 р по червень 2024 р торгуватимуться в межах 3700-4500 рінггитів/т. Також прогнозується, що Індія запровадить обов’язковий мандат біодизеля В35, що діятиме протягом всього 2024 р.

Основними чинниками впливу на котирування пальмової олії стануть посуха, викликана явищем Ель-Ніньо, та обсяги виробництва олії та біопалива.

Ціни попиту на соняшникову олію залишаються на рівні 850 $/т з доставкою покупцям, оскільки обсяг пропозицій української соняшникової олії з поставкою через порти Чорного моря зростає. Українські експортери намагаються повернути собі ринки, захоплені російськими продавцями соняшникової олії в період блокування чорноморських портів.

Низькі ціни на шрот опускають маржу переробки соняшника, а великий світовий урожай кукурудзи та фуражної пшениці обмежить зростання цін на фуражне зерно та шрот найближчим часом, особливо з огляду на прогнози збільшення виробництва сої у Південній Америці, де погода сприяє сівбі.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!