Ціни на оливкову олію в Тунісі продовжують зростати

Джерело:  Oilworld
оливковое

Збір урожаю оливок у Тунісі триває швидше, ніж у попередні сезони. Тим не менш, поточна кампанія 2022/2023 МР принесе значно менше врожаю, ніж минулого сезону, що призведе до значного зростання цін на оливкову олію в Тунісі.

У своєму нещодавно опублікованому бюлетені Національне управління з оливкової олії (ONH) зазначило, що ціни у листопаді та грудні у Сфаксі неухильно зростали. Літр оливкової олії у грудні коштував у середньому 4,52 євро, що стало новим рекордом для місцевого продукту.

Національна обсерваторія сільського господарства (Onagri) зазначила, що ціни на оливкову олію у грудні 2022 року подвоїлися порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У той час як туніські споживачі цінують оливкову олію, більшість місцевої продукції надходить на міжнародні ринки. У 2021/2022 роках країна експортувала 205 тисяч тонн оливкової олії за загального обсягу виробництва 240 тисяч тонн.

За даними Міжнародної оливкової ради (МОК), у 2021/2022 роках Туніс спожив 30 тисяч тонн оливкової олії.

Міжнародний ринок оливкової олії, що страждає від падіння виробництва в основних країнах-виробниках оливкової олії та схильний до впливу поточної динаміки ринку рослинних олій, підтримує високі ціни, пропонуючи зростаючу вигоду туніським експортерам.

Як повідомляє AfricanManager, за оцінками Onagri, у листопаді 2022 року експорт туніської оливкової олії в загальній вартості більш ніж подвоївся в порівнянні з експортом, про який повідомлялося того ж місяця попереднього року, досягнувши 240,3 млн. донгів (72,15 млн.). євро).

У своєму новому бюлетені ONH підтвердила, що майже 70 відсотків збирання врожаю вже завершено. Державне агентство оцінює загальний урожай оливкової олії у 180 тисяч тонн за сезон.

Громадська обсерваторія країни очікує, що місцеві виробники зберуть 900 тисяч тонн оливок, що на 15 відсотків менше, ніж у попередній кампанії.

За даними ONH, очікуване падіння виробництва пов’язане головним чином із посушливим кліматом та посухою, що вразила центральні та південні регіони країни, де працює більшість великих оливкових ферм.

Посуха торкнулася Тунісу і значної частини західного Середземноморського басейну та Західної Європи. Це також впливає на місцеву політику.

“Ситуація небезпечна, тому що посуха почалася багато років тому. У середньому греблі працюють на 25 відсотків своєї потужності, але дехто знизився до 10 відсотків”, – сказав Хаммаді Хабіб, чиновник Міністерства сільського господарства, місцевій газеті Zonebourse.

Такі умови впливають на доступність води для зрошення та її ціну, викликаючи постійне зростання виробничих витрат та стимулюючи продовольчу інфляцію у Тунісі.

Виступаючи перед агентством Рейтер, Радія Сміне, представник Туніської водної обсерваторії, закликала владу оголосити надзвичайний стан у галузі водопостачання. “Якщо ми не почнемо діяти зараз, ми можемо зрештою померти від спраги. Тисячі сімей можуть зіткнутися із нестачею води”, – попередив він.

У відповідь на складні кліматичні умови Міністерство економіки Тунісу оголосило, що воно працюватиме над створенням нових водоймищ та опріснювальних установок до 2025 року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!