Ціни на оливкову олію в Іспанії б’ють рекорди

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

Ціни на оливкову олію в Іспанії зросли до безпрецедентного рівня із середини 2020 року. Незважаючи на те, що країна є найбільшим виробником у світі з великим відривом – навіть після історично низького врожаю у 2022/23 сільськогосподарському році – ціни набагато вищі, ніж в інших західноєвропейських країнах-виробниках.

Дослідження, опубліковане Іспанською організацією споживачів (OCU), некомерційною організацією з контролю за споживчими цінами, підтвердило, що ціни на оливкову олію першого віджиму в Іспанії в роздріб залишаються вищими, ніж у Франції, Італії чи Португалії.

Грунтуючись на дослідженні 20 мереж онлайн-супермаркетів, OCU встановила, що середня ціна на оливкову олію першого віджиму в Іспанії становить 8,72 євро за літр, тоді як в Італії ціна досягла 8,21 євро, 7,52 євро у Франції та 6,86 євро у Португалії.

Крім того, португальські бренди, включені в дослідження, були іспанськими оливковими оліями першого віджиму, що робить висновок про те, що вони коштують на 27 відсотків дешевше, ще більш дивним для дослідників.

Дослідники OCU та інші експерти навели кілька причин, через які ціни на оливкову олію в Іспанії залишаються вищими, ніж у інших західноєвропейських виробників.

Однією з головних причин є величезний попит на оливкову олію, яка глибоко вкоренилася в іспанській культурі та гастрономії.

У попередні п’ять урожайних років (з 2017/18 по 2021/22, останній рік, за яким є повний набір даних) Іспанія споживала в середньому 530 000 тонн на рік, що робить країну з населенням 48 мільйонів найбільшим споживачем у світі. На відміну від інших жирів, оливкова олія є незамінним інгредієнтом іспанської кухні, що сприяє стабільно високому попиту.

За словами Хуана Вілара, стратегічного консультанта сектора оливкової олії, споживачі не шукають альтернатив навіть при зростанні цін, натомість воліючи скоротити споживання оливкової олії.

Це призводить до постійного зростання попиту на оливкову олію з боку роздрібних продавців навіть за скорочення пропозиції, створюючи дисбаланс, якого немає в інших країнах.

Ще однією причиною різниці в цінах на оливкову олію між Іспанією та іншими західноєвропейськими виробниками є термін закупівлі оливкової олії великими роздрібними торговцями.

За словами Отілії Ромеро де Кондес, виконавчого директора Всесвітньої виставки оливкової олії, багато роздрібних торговців за межами Іспанії здійснили великі закупівлі оливкової олії на початку 2022/23 сільськогосподарського року, коли ціни були набагато нижчими.

Навпаки, роздрібні торговці в Іспанії протягом усього року здійснюють менші покупки безпосередньо у фабрик, а не у брокерів, що означає, що роздрібні торговці заплатили більше за оливкову олію, яка зараз продається в магазинах.

“Іспанія – ринок, що дуже швидко змінюється, для цього продукту”, – сказав El Periódico Рафаель Піко Лапуенте, виконавчий директор Іспанської асоціації експортерів, промисловості та торгівлі оливковою олією (Asoliva).

“Це означає, що пляшка олії не продаватиметься на полицях більше 15 днів”, – додав він. “В інших країнах оливкова олія споживається не так багато. Пляшка, брикет або банк цього продукту можуть пролежати на полиці більше року.”

Однак одна з найістотніших причин підвищення цін в Іспанії, на яку посилається OCU, пов’язана з оподаткуванням.

В Іспанії оливкова олія першого віджиму оподатковується 5-відсотковим податком на додану вартість (ПДВ), аналогічним до податку з продажу в Сполучених Штатах. Тим часом Португалія скасувала ПДВ на оливкову олію, що частково пояснює великий розрив цін. В Італії ПДВ на оливкову олію першого віджиму становить 4 відсотки.

Загалом експерти очікують, що світові ціни на оливкову олію продовжать зростати, оскільки безперервна посуха в Середземноморському басейні кинула тінь на врожайний 2023/24 рік, який офіційно розпочався 1 жовтня.

Офіційні особи в Іспанії очікують, що виробництво залишиться нижче 1 млн. тонн, що призведе до безпрецедентного врожаю другий рік поспіль.

Залежно від того, як складуться врожаї в інших великих країнах-виробниках, світ може знову опинитися в ситуації, коли попит перевищить пропозицію, а це означає, що ціни можуть зростати протягом усього 2024 року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!