Ціни на оливкову олію різко зростають, що позначається на споживачах по всьому світу

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

Зростаючі світові ціни на оливкову олію не демонструють жодних ознак зниження, фермери по всій північній півкулі готуються до початку збирання врожаю.

Згідно з індексом цін на сировинні товари Міжнародного валютного фонду, середньомісячні світові ціни на оливкову олію у серпні перевищили 8 900 доларів (8 250 євро) за тонну, що на 130 відсотків більше, ніж торік.

До безпрецедентного стрибка світових цін цього року попередній рекорд 1996 становив трохи більше 6242 доларів за тонну.

Економісти Міністерства сільського господарства США (USDA) пояснили зростання цін “реалізацією міжрічних циклів вирощування та надзвичайно сухою погодою на більшій частині Середземномор’я”.

Побоювання Греції, Італії, Іспанії та Туреччини, чотирьох з п’яти найбільших світових виробників, щодо можливого неврожаю цього року посилюють ситуацію, і експерти очікують, що ціни зростатимуть аж до 2024 року.

За даними Міжнародної ради з оливок, ціни на оливкову олію на трьох основних ринках Європи неухильно зростали протягом року.

Дані МОК показують, що ціни на оливкову олію першого віджиму в Хаені, Барі та Ханьї зросли більш ніж удвічі порівняно з минулим роком, досягнувши 670 євро, 900 євро та 735 євро за 100 кілограмів відповідно. Ціни на оливкову олію першого віджиму, рафіновану оливкову олію та лампанту також зросли до рекордно високих значень.

За винятком найбільших європейських виробників, ціни на оливкову олію першого віджиму в Траш-ос-Монтеш, Португалія також досягли рекордно високого рівня – 669 євро за 100 кілограмів. Тим часом у липні ціни в Тунісі зросли до 753 євро за 100 кілограмів, що майже вдвічі більше, ніж на початку року.

“Ціни неухильно зростали з того часу, як став очевидним масштаб збитків урожаю”, – написали економісти Міністерства сільського господарства США. “Однак недавні побоювання з приводу поставок до Іспанії призвели до різкого зростання цін, оскільки ринок намагається раціоналізувати постачання ближче до кінця маркетингового року”.

“В результаті споживання оливкової олії, за прогнозами, залишиться незмінним або знизиться в 2022/23 році в усіх країнах, за винятком Туреччини, де уряд нещодавно заборонив масовий експорт оливкової олії у спробі забезпечити внутрішні поставки та послабити ціновий тиск навіть за рекордного внутрішнього виробництва” , – додали вони.

Проте наслідки зростання цін виразно відчуваються у різних частинах світу.

Економісти Міністерства сільського господарства США очікують, що попит на оливкову олію в Південній Європі залишиться на нормальному рівні, при цьому вищі ціни та скорочення пропозиції дещо знизить споживання.

“Споживчі та культурні переваги щодо оливкової олії ускладнюють її заміну, незважаючи на рясні поставки інших рослинних олій”, – писали вони.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!