Ціни на казахську пшеницю впали на $100 за півроку

Джерело:  ElDala
Казахстан

Експортні ціни на казахську пшеницю впали до торішнього рівня, хоча витрати фермерів зросли в рази через подорожчання ПММ, запчастин, агрохімії та інших засобів виробництва.

Вартість казахстанської пшениці для країн Середньої Азії (DAP Сариагаш) становить $315 за тонну. Це зерно 3 класу з клейковиною 23-25%. При цьому пшениця hi pro (з високим вмістом клейковини) йде трохи дорожче, $323-326 за тонну. Такими були ціни і рік тому, а в червні цього року вони піднімалися до $420-425 за тонну. Факторами зниження цін став як власний високий урожай в Казахстані, так і перетікання дешевшого зерна з Росії.

Основним покупцем казахстанської сільгоспсировини є Узбекистан.

При цьому сьогодні росіяни на станції Сариагаш пропонують узбекам пшеницю 3 класу по $283. Однак, до цієї вартості потрібно додати націнку до внутрішнього залізничного тарифу на транзит – це близько $40, а також експортне мито, це також близько $50.

Таким чином, покупці країн Середньої Азії, які не входять до ЄАЕС (усі, окрім Киргизстану), можуть купувати російську пшеницю 3 класу приблизно по $370. Природно, поки що казахстанська пшениця виграє конкуренцію, але лише через наявність транзитного тарифу та експортного мита на російське зерно.

Ситуація може змінитися не на користь казахстанських виробників у тому випадку, якщо Росія скасує експортне мито на пшеницю. Втрата ринків Середньої Азії (які сьогодні неможливо замінити іншими напрямками через логістичні обмеження) призведе до зменшення обсягів експорту – а отже, до зниження цін на внутрішньому ринку Казахстану. Це – втрата рентабельності фермерів країни.

Приклад – Киргизстан. Постачання сюди російського зерна не обкладається експортним митом з 2015 року, тому для цієї країни ціна російського та казахстанського зерна знаходиться практично на одному рівні. Крім того, і тариф доставки туди російського зерна не транзитний, а ЄТ СНД – він трохи нижчий.

– Ситуація з експортом до Киргизстану дуже показова, – зазначив Євген Карабанов, експерт-офіційний представник Зернового союзу Казахстану. – Якщо до вступу до ЄАЕС у 2015 році країна купувала лише казахстанське зерно та борошно, то зараз велику частку ринку займає російська пшениця.

Цифри офіційної статистики такі: якщо в 2014 році Киргизстан купив у Казахстані 450 тис. тонн пшениці і всього 21 тонну в Росії, то за підсумками 2021 року в Росії було закуплено 125 тис. тонн і всього 94 тис. тонн. Тобто сьогодні киргизький ринок зайнятий російським зерном на 60%.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!