Ціни на олію: уряд має обмежити ціну для внутрішнього споживача

подсолнечное масло

В Україні необхідно запровадити граничні ціни на олію для споживача. Про це повідомив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко в коментарі AgroPolit.com.

Він наголосив, що українці стали більше платити за продукти харчування, про що свідчать дані Держстату. Товари першої потреби подорожчали на 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

«Ціни на куряче філе, яловичину та свинину у вересні 2021 р. порівняно з груднем попереднього року зросли на 25,5%, 18,8% та 7,4% відповідно. Зросли в ціні молоко та яйця. Хліб зріс у ціні на 17%. Але найбільше подорожчали цукор — на 88% (у виробництві якого газ становить 70% витрат) та олія — майже на 90% і іноді перевищує ціну в 100 грн за літр», — прокоментував нардеп.

На його думку, є кілька причин подорожчання продуктів. Він наголосив, що головною причиною є подорожчання природного газу.

Також додалося зростання вартості складових виробництва, запасних частин, транспортування, матеріалів для фасування, певний дефіцит сировини в цьому маркетинговому році. Ну і, звісно, ​​ніхто не скасовував картельних змов», — додав Вадим Івченко.

Ще однією з причин зростання ціни на олію в Україні, на думку Вадима Івченка, є можливість того, що українські виробники не зможуть експортувати її до Китаю, адже реєстрація компаній виробників олії митною службою Китаю зараз під великим питанням, яке зазнає величезних фінансових втрат. .

«Варто відзначити, що соняшникову олію (можливо, навіть українську, але упаковану власними брендами), що виявляється в багатьох європейських країнах, можна купити дешевше, ніж у вітчизняних супермаркетах. В Австрії є олія по 2,5 євро за дволітрову пластикову пляшку (40 грн за 1 л), Нідерланди — 1 л €1,59 (55 грн), Туреччина — 1 л від 53 грн, Польща — 1 л 7-8 злотих (50-60 грн.). Дешевше, ніж в Україні, соняшникову олію можна купити навіть в Іспанії!», — додав Вадим Івченко.

На думку нардепа, чому так відбувається — у цих країнах значно нижчий рівень оподаткування харчової продукції, а також набір дотацій від держави на виробництво сільгосппродукції. Саме це, як він наголосив, дозволяє здешевити продукти харчування для внутрішнього споживача.

Вадим Івченко акцентував, що сьогодні держава має терміново втрутитися в ситуацію та надати повноваження відповідним органам перевірити, чи адекватний прибуток підприємств від продажу соняшникової олії та чи є ознаки змови виробників та штучної накрутки ціни.

 

AgroPolit.com

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!