Ціни на каву досягли 10-річного максимуму і зростатимуть далі

кофе

Крім поганої погоди, глобальні обмеження пропозиції істотно вплинули на ринок кави. Невизначеність також пов’язана з такими країнами-експортерами, як Ефіопія, яка знаходиться на межі громадянської війни, та В’єтнам, де спостерігається зростання випадків захворювання на Covid-19, які можуть негативно позначитися на виробництві.

Ціни на каву досягли 10-річного максимуму, і аналітики очікують, що дефіцит на ринку збережеться аж до 2023 року. Грудневі контракти на каву завершили торгову сесію понеділка на рівні 2,34 долара за фунт. У четвер ф’ючерси на каву на Міжконтинентальній біржі в Нью-Йорку досягли 2,46 долара, що стало найвищою ціною з 2011 року, коли ціна на товар перевищила 3 ​​долари за фунт.

Тим часом еталонна ціна Міжнародної асоціації кави в п’ятницю склала 2,07 долара за фунт, що на 85% вище, ніж роком раніше. За останні 12 місяців склалися «ідеальні умови» для зростання цін на такий улюблений та необхідний багатьом напій. Перспектива подальшої динаміки цін залежить від того, наскільки довгостроковими будуть ці умови. Насамперед потрібно зосередитися на тому, що відбувалося у Бразилії цього року. Низькі температури, дуже швидкі заморозки та період посухи занапастили врожай у ряді районів країни. Ці несприятливі погодні явища вплинуть на врожай наприкінці цього року, а також у 2022 році та, можливо, навіть у 2023 році.

FIG.2

   Ф’ючерси на кофе. Графік CNBC

Ми бачили зростання цін на каву приблизно до 3 доларів за фунт ще 2011 року. Тоді причина також полягала у бразильському неврожаї. І тепер ринок розмірковує, чи зможемо ми знову досягти цих рівнів. І якщо прогнози на найближчі місяці продовжать підтверджувати уповільнення чи скорочення виробництва у Бразилії, то тоді ризик того, що наш улюблений напій стане дорожчим, цілком реальний.

Крім поганої погоди, глобальні обмеження пропозиції істотно вплинули на ринок кави, оскільки виробники та обсмажувачі – компанії, які переробляють каву в продукт, який ми п’ємо, – часто перебувають у різних країнах. Невизначеність ринку також походить з країн-експортерів, таких як Ефіопія, яка знаходиться на межі громадянської війни, та В’єтнам, де спостерігається зростання випадків захворювання на Covid-19, які можуть негативно позначитися на виробництві. Ринок уперше за багато років починає демонструвати певний дефіцит пропозиції.

Чому ціни на каву різко зросли

Максиміліан Копестейк, виконавчий директор з продажу кави в Європі Marex, сказав, що кава була залучена до «величезних перегонів цін, які в основному викликані переміщеннями вантажів».

«Протягом останніх п’яти-восьми років у наспоставки були [зосереджені] в одній або двох великих країнах-виробниках кави, одна з яких – Бразилія, інша – В’єтнам», – сказав він CNBC телефоном.

«Якщо в одній або двох із цих країн, як, наприклад, трапилося зараз, ви зіткнулися з проблемами, ринок раптово збожеволіє, щоб спробувати спонукати інші країни виробляти каву. Це основний принцип. До того ж, у нас були перебої з вантажоперевезеннями. Таким чином, жорсткий баланс попиту та пропозиції було посилено цими перебоями з вантажоперевезеннями, з якими зіткнулися багато галузей».

Копестейк зазначив, що для того, щоби виробництво кави відреагувало на зміну ціни, потрібно близько двох років.

«Я не думаю, що ми близькі до виходу із цієї ситуації», – сказав він CNBC. «Але коли ціни зростають, ви витягуєте кожен мішок кави, який є на складі кожного фермера, на ринок для комерціалізації, тому що ціни відмінні. Таким чином, є стимул для того, щоб садити більше, але також і для мінімізації запасів у місці походження та збільшення цих запасів у місці призначення. Я думаю, що ми, напевно, вже на шляху до цього”.

Він додав, що очікує, що у майбутньому ціни залишаться високими та нестабільними.

 

ProFinance.Ru 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!