Ціна на соєву олію на умовах FOB у Південній Америці впала до рекордно низького рівня

Джерело:  Oilworld
соя соевое масло

За даними S&P Global Commodity Insights, базисна ціна бразильського FOB Паранагуа, оцінена Platts на вересень, склала мінус 2480 пунктів порівняно з вересневим контрактом торгової палати Чикаго (U) від 17 серпня, що є рекордно низьким показником для першого місяця відвантаження.

В Аргентині, яка зазвичай є найбільшим у світі експортером соєвої олії, базис FOB Up River за вересень досяг мінус 2380 пунктів порівняно з контрактом CBOT U від 17 серпня, що також є найнижчим рівнем відколи Platts почала публікувати оцінку соєвої олії. FOB для Аргентини та Бразилії у березні 2019 та березні 2020 років відповідно.

Учасники ринку пояснюють поточну 100-відсоткову надбавку на FOB Up River порівняно з FOB Paranaguá серйозними втратами врожаю та повільним продажем фермерами в Аргентині цього року.

Навпаки, базові рівні для вантажів з точковим навантаженням в Аргентині та Бразилії становили близько мінус 600 пунктів стосовно ф’ючерсів CBOT за аналогічний період минулого року.

“Попит не зростає, і поблизу все ще є [соєва] олія”, – сказало джерело, маючи на увазі американські ринки.

Справді, за словами учасників, імпортна маржа в Індії, найбільшого світового покупця харчових олій, була непривабливою для закупівлі соєвої олії. У той же час, додали вони, у Китаї спостерігаються рекордні запаси в порту.

Крім того, оперативні поставки соєвої олії з Аргентини та Бразилії коштують більш ніж 100 доларів за тонну дорожче порівняно з обсягами соняшникової олії на умовах FOB у Чорному морі, що знижує їхню привабливість для країн призначення. У порівнянні з неочищеною пальмовою олією на умовах FOB Indonesia sport ціни на спортивні вантажі були на 70-90 доларів вищими за тонну.

Тиск продавців

При зниженні експортного попиту, потреби у продажу соєвої олії в Південній Америці, особливо в Бразилії, зростали, що змушувало продавців знижувати ціни.

17 серпня Platts оцінила спред на бразильську сою FOB Paranaguá crush на рівні $23,57 за тонну, що майже на 80% нижче за пік, що спостерігався в середині лютого цього року.

Тим часом, бразильські виробники біодизельного палива та дистриб’ютори палива ведуть переговори про укладення контрактів терміном на два місяці для задоволення попиту на біодизельне паливо у вересні-жовтні, до складу якого обов’язково входить 12% дизельного палива.

Відсутність експортного попиту потенційно може підвищити зацікавленість продавців у подальшому зниженні ціни, яка зазвичай є знижкою, що застосовується до формул цін для термінових контрактів. Соєва олія є основною сировиною для бразильської біодизельної промисловості.

“Як рафінована, так і інша соєва олія для виробництва біодизелю вже багато разів продавалася за ціною, нижчою від FOB у Паранагуа, оскільки експорт не користувався достатнім попитом”, – сказав трейдер з Бразилії.

За оцінками Міністерства сільського господарства США, Бразилія, ймовірно, виробить 10,74 млн тонн і експортує 2,20 млн тонн соєвої олії в поточному 2022-23 маркетинговому році (жовтень-вересень). Міністерство сільського господарства США очікує, що в Аргентині обсяг виробництва складе 7.15 млн. тонн, а відвантаження – 4,55 млн. тонн у 2022-23 МР.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!