Чому аргентинські фермери скорочують площі під соняшником – Гільєрмо Россі

Експорт соняшникової олії з Аргентини різко скоротився за останні роки. Якщо 20 років тому аргентинська олія становила 50% світового експорту цієї продукції, то сьогодні – лише 10%. Нині, коли країна перебуває в економічній кризі, ситуація ще більше ускладнюється: фермери відмовляються сіяти соняшник.

Про проблеми олійної галузі в Аргентині та перспективи аргентинської соняшникової олії на світовому ринку розповів у своєму виступі на 7-й Міжнародній конференції Black Sea Oil Trade-2019 менеджер ринку компанії Bunge, Аргентина, Гільєрмо Россі.

Особливості вирощування соняшнику в Аргентині

Експерт відзначив, що вирощування соняшнику має низку переваг для аргентинських фермерів:

  • помірні затрати на виробництво;
  • культура сприятлива для сівозміни;
  • не страждає від посухи, на відміну від сої та кукурудзи (що особливо важливо на північному заході країни).

Водночас у вирощуванні соняшнику аграрії Аргентини відчувають суттєвий недолік:

  • аргентинські фермери не володіють інформацією щодо ринку. Більшість виробників побоюються, що в період збору врожаю соняшнику ціна на нього може виявитися суттєво нижчою, ніж вони того очікують, і через це прагнуть відмовитися від цієї культури.

Гільєрмо Россі відзначив три основні проблеми олійної галузі в Аргентині:

  • Загальне виробництво соняшнику в країні не зростає (за останні 10 років приріст був нульовим). Це викликає тривогу, оскільки в країні величезні потужності для його переробки.
  • Виробники вважають, що насіння соняшнику в сьогоднішніх економічних умовах – це інструмент геджування, який страхує їхні ризики, і тому не хочуть продавати урожай.
  • Якість аргентинської соняшникової олії значно нижча, ніж в інших країнах.

Скорочення виробництва

У 2018-му аргентинські аграрії отримали найвищий за останні 4 роки урожай соняшнику, водночас ціни на цю продукцію суттєво знизилися. Показник експорту соняшникової олії з Аргентини у І півріччі 2019 року був найвищий за останні кілька років, тоді як ціни – навпаки, найнижчі за останнє десятиріччя. Такі чинники змусили фермерів думати про перехід на інші культури.

Говорячи про перспективи виробництва соняшнику, Гільєрмо Россі відзначив, що у 2019–2020 маркетинговому році в Аргентині очікується скорочення посівних площ під соняшником на національному рівні приблизно на 10%. Зараз на півночі країни фермери вже розпочали посівну, і саме там прогнозують суттєве зменшення виробництва соняшнику.

Скорочення посівних площ під соняшником Гільєрмо Россі пояснює такими причинами:

  • соняшник в Аргентині втратив свою рентабельність порівняно з пшеницею (на півночі країни) та кукурудзою (на півдні країни). Із впровадженням експортних податків співвідношення щодо соняшнику знизилося з точки зору прибутку;
  • оскільки на півночі країни були дощі і в ґрунті накопичилася велика кількість вологи, виробники хочуть скористатися цими умовами, посіявши інші культури, які, на відміну від соняшнику, потребують більше води.

При всьому цьому експерт відзначив, що хоча ситуація в країні нестабільна, Аргентина має високий потенціал у вирощуванні соняшнику і виробництві соняшникової олії.

 

Landlord

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!