Члени НААН підготували рекомендації щодо заготівлі кормів в умовах війни та обмежених ресурсів

Джерело:  УкрАгроКонсалт
комбикорма
UkrAgroConsult

Для забезпечення продовольчої безпеки вітчизняні товаровиробники мають виробити молока на рівні 8230 тис. т, м’яса великої рогатої худоби –135 тис. т, 600 тис. т м’яса свиней, 1620 тис. т м’яса птиці та 14100 млн шт. яєць.

При раціональній годівлі сільськогосподарських тварин і птиці 1 тонна кормів має забезпечувати виробництво 1 т молока з відповідними показниками якості, 0,13 т м’яса великої рогатої худоби, 0,3 т м’яса свиней, 0,45 т м’яса птиці та 5,5 тис. яєць. За таких умов споживання продуктів тваринництва  на душу населення в Україні досягатиме: м’яса – 54 кг (р. н. –83 кг), молока – 200 кг (р. н. – 380 кг), яєць – 280 шт. (р. н. – 290 шт.)

Тому у 2022 році для виробництва прогнозованих об’ємів тваринницької продукції галузь кормовиробництва повинна забезпечити заготівлю об’ємистих кормів  на рівні: 1,7 млн т сіна; 7,6 млн т сінажу та 30,5 млн т силосу.

Важлива роль у виробництві кормів для сімейних ферм та особистих селянських господарств належить створенню центрів виробництва кормів в об’єднаних територіальних громадах.

Виробництво прогнозованої кількості кормів в умовах воєнного стану ускладнюється дефіцитом енергетичних та людських ресурсів, а також нестійкими погодними  умовами..

У структурі собівартості тваринницької продукції на корми припадає основна частка витрат: вартість кормів становить 50-55% від собівартості молока, 65-70% – собівартості яловичини, 70-80% – собівартості продукції у свинарстві та птахівництві.

У літній період на корм худобі, як правило використовуються зелені корми. Частка їх річній структурі кормів повинна становити до 25-35% за енергетичною поживністю, а в раціонах літнього періоду жуйних тварин і коней – 75-85% і більше.

За даними Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, в 1 кг злакових зелених кормів у середньому міститься 1,7-2,8 МДж обмінної енергії, 15-25 г перетравного протеїну, 25-30 мг каротину, значна частка інших біологічно активних речовин; бобові трави відрізняються вищим вмістом обмінної енергії (2,8-3,5  МДж), протеїну та каротину. Для забезпечення с.-г. тварин достатньою кількістю зелених кормів протягом усього пасовищного періоду в господарствах створюють сировинний конвеєр і використовують культурне пасовище.

Детальніше з рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!