Через вихід найбільших зернотрейдерів з рф конкуренція за українське зерно може зрости

Джерело:  Mind.ua
колоски

За неповний місяць глобальні зерноторгові компанії зробили те, що не могли реалізувати протягом року від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну – ухвалили рішення про вихід із російського ринку.

Найбільша приватна американська компанія Cargill із нового маркетингового сезону, який стартує 1 липня 2023 року, припиняє прямі закупівлі російської сільгосппродукції, про що вже повідомила місцевий мінсєльхоз.

Ще один гігант – Viterra, за даними агентства Bloomberg, публічно оголосить про згортання діяльності у рф найближчими днями. Viterra Limited уже поінформувала російський мінсєльхоз, що, починаючи з 1 липня 2023-го, не має наміру продовжувати експортувати зерно й вивчає передачу свого бізнесу в росії новим власникам.

Також формат відходу з ринку рф опрацьовує міжнародна агропромислова компанія Archer Daniels Midland (ADM).

Торік на частку цих підприємств припадало понад третина всього експорту зерна з рф.

Mind розбирався: з чим пов’язана така одностайність гравців із формально непідсанкційного аграрного сектору і як відхід найбільших зернотрейдерів позначиться на кон’юнктурі у Причорномор’ї та Україні зокрема.

Чому глобальні зернорейдери взагалі досі працювали в росії? Товари агропромислового комплексу, разом із добривами та фармацевтикою, не підпадають під дію санкцій із гуманістичних міркувань.

Проте навіть на цю сферу впливає низка навколополітичних чинників. По-перше, самосанкції, коли покупці з власної ініціативи уникають мати справу з російським товаром. А по-друге – непрямі наслідки статусу країни-агресора, наприклад, ставки фрахту, що суттєво зросли, або вартість страховки. Також торгівля не може розвиватися через обмеження для російських банків і державних компаній.

Тим не менш виторг Viterra за підсумками 2022 року становив 80,7 млрд рублів (на 15% більше, ніж роком раніше). Компанія посідає 4-е місце в десятці експортерів зерна.

Cargill – 6-й гравець за обсягами експорту російського зерна, що генерував 4% зернової торгівлі.

Що означає «згорнути діяльність у росіїі» на зернотрейдерському? Прямі закупівлі зерна усередині російського ринку припиняються. Проте компанії зможуть (і найімовірніше – будуть) купувати такі вантажі в інших компаній.

ТНК зазвичай не вкладаються безпосередньо в агровиробництво, але контролюють галузь через інвестиції в інфраструктуру та ланцюг постачань.

Сьогодні компанії позбавляються від належних їм у росії активів – Viterra продає 50% у терміналі «Тамань» на Чорному морі потужністю 5 млн тонн зерна на рік. Cargill володіє 25%-вою часткою в терміналі КСК у Новоросійську потужністю 6 млн тонн на рік.

Інтерес до купівлі активів Cargill та Viterra висловлювали виробник добрив «Уралхім» і ВТБ.

Archer-Daniels-Midland Co. володіє 50%-вою часткою у спільному підприємстві з російською компанією «Астон», яка переробляє кукурудзу для підсолоджувачів і крохмалів, що використовуються в харчовій промисловості та виробництві напоїв.

Чому саме зараз було ухвалено рішення про вихід із російського ринку? Показовим є не саме рішення, а форма, у якій воно було презентовано – максимально публічно, а також національна приналежність компаній, що йдуть, – самі лише американські.

Безумовно, про раптово усвідомлені етичні міркування не йдеться: рішення щодо виходу з рф було вимушеним, спішним і безальтернативним.

У своїй заяві Cargill згадує ускладнення умов роботи  на російському ринку, що можна трактувати як скарги на квотний принцип експорту, а також обмеження на фінансові операції з рф.

Однак реальність прозаїчніша та має дві взаємодоповнювальні складові.

Перша. кремль послідовно націоналізує російський зерновий експорт, прагнучи, з одного боку, контролювати найприбутковішу складову аграрного виробництва, з іншого – виключити недружній вплив на стратегічну галузь. У таких координатах робота будь-яких інших компаній, окрім керованих російською владою, стане неможливою. Держава контролює ринок через систему квот і мит, маючи можливість штучно обмежити того чи іншого гравця.

Друга. Становище американських компаній у рф стає загрозливим через черговий виток ескалації у відносинах двох країн, і їхні співробітники можуть сприйматися як заручники.

Після арешту в росії минулого тижня журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича за звинуваченням у шпигунстві державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що всі американські громадяни, які перебувають на території рф, повинні негайно її покинути.

За непідтвердженою версією, із головними офісами глобальних зернотрейдерів зв’язувалися з відповідними рекомендаціями представники Міністерства сільського господарства США – USDA, держоргану, чиї поради небезпечно ігнорувати.

Якою була реакція влади рф? Очікуваною: «Пішли – нам же краще».

Кількість написаних явно під одну копірку статей на передовицях російських ЗМІ – з основною тезою «росія заробить на відході транснаціоналів» – найяскравіше демонструє гостру реакцію на залишення ринку глобальними зернотрейдерами.

Усього глобальних трейдерів п’ять, яка позиція тих, що залишилися? Корпорація Bunge  закрила угоду з продажу російських активів на початку лютого, продавши потужності з переробки олійних культур Exoil Group.

Компанія Louis Dreyfus, про яку на початку березня 2022 року повідомлялося, що вона зупинила свою роботу у рф, проте залишається учасником місцевого зернового ринку. Бізнес належить уродженці Ленінграда, громадянці Швейцарії Маргаріті Луї-Дрейфус, яка кілька років тому досягла угоди про продаж 45% компанії суверенному фонду ADQ Абу-Дабі.

Оновлено:

Уже після виходу матеріалу стало відомо, що діяльність в рф згортає і Louis Dreyfus. Компанія з 1 липня припиняє експорт російського зерна. Відповідний лист за підписом гендиректора ТОВ «Компанія Луїс Дрейфус Схід» Пауло Гладчука було направлено до російського мінсєльхозу. У Louis Dreyfus пояснюють своє рішення «наростаючими складнощами під час експорту зерна».

Також у компанії повідомили, що вивчають варіанти передачі існуючого російського бізнесу у зернових активах LDC новим власникам, зокрема терміналу на Азовському морі.

Louis Dreyfus стала четвертою глобальною компанією, яка за останній місяць заявила про рішення припинити експорт зерна з рф.

Що означає відхід світових гравців для російського зернового ринку? У короткостроковій перспективі – нічого катастрофічного. рф залишається найбільшим постачальником сільгосппродукції з Причорномор’я. І у світі достатньо країн, яким байдуже на походження зерна за умови його низької вартості. Щоб повністю стати автономними від світових гравців у сегменті зернового експорту, росії не вистачає лише свого флоту – зараз він активно будується.

Тим не менш у довгостроковій перспективі «скрєпний» аграрний ринок неминуче ризикує деградувати, оскільки глобальні трейдери створювали конкурентне середовище, а отже – привносили додаткові гроші в галузь, на які вона розвивалася.

Також глобальні трейдери, які працювали у всьому світі, могли без проблем збувати російське зерно. Тоді як робота з російською компанією – це додатковий ризик для контрагентів. Вони намагатимуться уникати таких угод, що загрожує російському ринку затоваренням, падінням внутрішніх цін і в перспективі – зниженням урожаїв.

Які глобальні наслідки може мати припинення роботи зернотрейдерів у рф? Посилиться невизначеність із експортом зерна з Причорномор’я, оскільки російські компанії непередбачувані та керуються не бізнес-логікою, а політичними примхами кремля.

На Чиказькій біржі 29 березня у світлі новин про звільнення Viterra контракт на постачання пшениці в травні подорожчав більш ніж на 1,2%, до $259,55 за тонну.

Що це означає для українського ринку? Конкуренція за українське зерно в умовах недопуску на російський ринок може зрости, і це підніме ціни на нього. Швидше за все діяльність зернових ТНК в Україні активізується.

Корпорації через лобістів домагатимуться відновлення статусу-кво на російському ринку, зокрема завдяки військовому тиску на рф.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!