Через війну врожай зернових в Україні скоротиться приблизно на третину – Єлизавета Малишко

Джерело:  РБК-Україна
колосок

Через війну врожай зернових в Україні скоротиться приблизно на третину. Останні події підтверджують очікування. Про це в коментарі РБК-Україна сказала Єлизавета Малишко, провідний експерт консалтингової агенції “УкрАгроКонсалт”.

“Оцінка залишається на рівні 53-55 млн тонн зернових і 16-17 млн тонн олійних культур. Наразі вже почалось збирання ранніх зернових культур, і поточні результати підтверджують наші попередні прогнози”, – сказала вона.

За її словами, на півдні є деякі проблеми з щуплістю зерна, але в цілому якість і кількість зерна цілком задовільна.

“Підтверджується також наше припущення щодо значної різниці між посівними площами та площами до збирання. На жаль сухі дозрілі поля та пожнивні залишки легко спалахують від артобстрілів, що завдає серйозних збитків аграріям”, – розповіла Малишко.

Як зазначила експерт, найбільша складова українського збіжжя – кукурудза, входить до однієї з критичних фаз – цвітіння. Для формування гарної врожайності зараз потрібні помірні температури та волога.

“І ми бачимо, що погода поки що цілком відповідає цим потребам. Тому очікування залишаються відносно оптимістичними. З іншого боку повернення спеки найближчим часом, що ми бачимо в деяких прогнозах, може дещо знизити потенціал врожайності в майбутньому, тому уважно спостерігаємо за розвитком подій”, – додала експерт консалтингової агенції “УкрАгроКонсалт”.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!