Через війну аграрії Тернопільщини корегують структуру посівних площ

На Тернопільщині розпочалася посівна кампанія і першочергове її завдання — продовольча безпека держави. Про це розповів «Дню» директор Департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Стахів.

Через війну аграрії переглядають структуру посівних площ. «Одне розраховували, але військовий стан, мобілізаційне завдання роблять свої корективи», — каже він. За словами чиновника, основними для продовольчої безпеки є зернові культури, цукрові буряки, картопля та інші овочі. «Є потреба збільшувати площі посіву гречки і тому підприємства, які її мають, не продають, а залишають на насіння. Зменшувати будуть посіви кукурудзи через високу вартість енергоносіїв. Адже кукурудзу треба сушити. Тому робитимуть ставку на сою», — зазначає директор департаменту.

Загалом посівні площі Тернопільщини становлять понад  800 тисяч гектарів. Під ярі зернові запланували цього року 560 тисяч. На решті площ — озимі, які нині в доброму та задовільному стані і вже підживлені. Станом на 25-те березня засіяли 1,8 тисяч гектарів ярими культурами. «Посівна триває в умовах воєнного стану і перед аграріями стоїть три основних завдання. Окрім посівної, це і постачання техніки на передову, люди йдуть до армії, і само собою ще третій фронт — аграрії дуже потужно допомагають, як військовим, так і надають гуманітарну допомогу населенню туди, де тривають активні бойові дії», — наголошує Володимир Стахів.

Мінеральні добрива для весняних польових робіт аграрії Тернопільщини закупили ще восени, є також можливість придбати залишки на базах дилерів. Найпроблематичніше питання — пальне, яке найближчим часом має вирішитися. Для старту посівної сільгосппідприємства мали його в межах тридцяти відсотків до потреби.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Стахів зауважує, що погода нині не надто є сприятливою тому, що приморозок, сонце і вітер витягують вологу. Відтак аграріям в оптимальні терміни треба сіяти максимально: «Згідно з рішенням Ради оборони Тернопільщини, їм дозволено працювати в комендантську годину. Тобто — вночі, попередивши старост чи голів громад, щоби вони заспокоювали населення».

 

День

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!