Через посуху Молдова збере лише 700-800 тисяч тонн кукурудзи

Джерело:  ipn.md
кукурудза жнива

Урожай кукурудзи був майже повністю знищений, але це не загрожує продовольчій безпеці Республіки Молдова. Про це говорить виконавчий директор Асоціації „Agrocereale” („Агрозернові”) Ігор Григор’єв, за словами якого, хоча цьогорічний урожай кукурудзи набагато менший, порівняно з минулим роком, Республіка Молдова забезпечена кукурудзою як для продовольчих потреб, так і для фуражу, – передає IPN.

Виконавчий директор Асоціації „Agrocereale” повідомляє, що посуха, війна в Україні, що викликала галопуюче зростання цін на добрива, а також порушення логістичних ланцюжків поставили під загрозу більшу частину сільськогосподарського виробництва.

„Якщо розглядати пшеницю, ячмінь, то в умовах посухи та зростання цін на добрива врожайність скоротилася на 30%, а подекуди навіть на 50%. Урожай соняшнику знизився на 30–40%. Найбільш постраждалою зерновою культурою є кукурудза. Кукурудза була вражена на 80-90%. Є фермери, які кажуть, що 100% кукурудзяні поля не дали врожаю. У середньому у розділі зернових республіці спостерігається зниження на 50% проти минулим. Але хочу зазначити, що минулий рік видався багатим, із рекордним урожаєм у розділі агрозернових”, – сказав Ігор Григор’єв в ефірі передачі „Puncte de Reflecție” на телеканалі Vocea Basarabiei.

Оскільки тваринницький сектор у Республіці Молдова не сильно розвинений, то навіть невеликого врожаю зерна є достатньо для забезпечення внутрішніх потреб країни, – додав Ігор Григор’єв.

„Минулого року у нас був урожай кукурудзи у 3 мільйони тонн. А цього року буде близько 700-800 тисяч тонн кукурудзи. Це не спричинить продовольчу кризу по лінії зернових. Навіть цей низький рівень виробництва покриває всі внутрішні потреби Республіки Молдова, як у виробництві фуражу для тваринництва, так і в продовольчому сегменті для населення. В умовах низького врожаю, з війною біля воріт, з порушеного логістичного ланцюжка нам вдається експортувати”, – зазначив виконавчий директор Асоціації „Agrocereale”.

Виконавчий директор Асоціації „Agrocereale” сказав, що експортна ціна зернових дуже низька, а це призводить до зниження закупівельної ціни і всередині країни. В даний час Республіка Молдова експортує зернові до Румунії, Болгарії, Туреччини, Єгипту, Лівії, Італії, Іспанії, а також до інших країн.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!