Бурхливого росту M&A угод в агросекторі України не передбачається

слияние

Агросектор залишається серед галузей-лідерів за кількістю угод злиття та поглинання в Україні у 2021 році, поступившись першістю лише ІТ сектору. Про це свідчать результати дослідження InVenture, опубліковані AgriDeal

Як зазначається, у 2021 році відбувалося поступове відновлення зростання кількості угод в агросфері після уповільнення ділової активності в галузі через пандемію коронавірусу роком раніше. Минулого року було зафіксовано 19 угод з купівлі-продажу рослинницьких компаній, це майже вдвічі перевищує показник 2020 року.

Сукупна вартість угод M&A в агросекторі України у 2021 році склала $236 млн, однак експерти припускають, що через невисоку прозорість угод розмір ринку M&A в сегменті фармінгу може бути вищий на 20%, і відповідно оцінюється в близько $283 млн.

Аналітики підкреслюють, що основні угоди в агросекторі України припадали на активи, пов’язані з рослинництвом, оскільки рентабельність цього бізнесу у 2020-2021 роках суттєво зросла внаслідок рекордного зльоту світових цін на зернові та олійні культури.

«Сільське господарство в Україні останніми роками є вигідним бізнесом, якого мало хто поспішає позбутися. На ринку України безперечно існує дефіцит пропозицій з продажу агрокомпаній у сфері рослинництва з хорошими показниками якості ґрунту та прийнятним рівнем опадів, капіталізацією в діапазоні від $5-20 млн», — уточнюють вони.

Відкриття ринку землі також дещо вплинуло на зростання активності в агросфері, з позиції того, що контроль за правами оренди консолідованих масивів землі дає підстави для подальшого переважного права викупу пайової землі, вважають спеціалісти.

Також експерти прогнозують, що у сільському господарстві України у 2022 році не передбачається бурхливого зростання кількості угод M&A, оскільки поточні ціни на сировинну сільськогосподарську продукцію тримаються на високому рівні та відповідно викликають підвищені очікування власників щодо вартості агрокомпаній. Другим фактором, що стримує зростання угод M&A в Україні, є напружені взаємовідносини з РФ та ризик військового вторгнення на материкову частину країни.

«Незважаючи на це, ми прогнозуємо, що угоди у 2022 році таки відбуватимуться. Фінансова ліквідність, яку отримали агрохолдинги та фермери в сезоні 2020-2021 рр., інфляційний тиск, девальвація гривні, необхідність «прилаштувати кеш» стимулюватимуть бажання інвесторів придбати нові агроактиви», — прогнозують спеціалісти.

AgroPortal.ua

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!