Bunge після придбання Viterra Inc. стане другою в світі компанією з торгівлі сільськогосподарською продукцією

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Запланований Bunge Global SA викуп Viterra Inc. за 8,2 млрд дол. має бути схвалений ЄС після того, як запропоновані компаніями поступки заспокоїли Євросоюз, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Угода, оголошена в червні 2023 року, дозволить Bunge придбати Viterra, яку підтримує Glencore Plc, акціями та готівкою, причому Bunge володітиме близько 70% об’єднаної компанії. Нова компанія стане другою в світі компанією з торгівлі сільськогосподарською продукцією за доходами, домінуючи на ринках сої та пшениці.

В червні органи Європейської комісії зі злиття почали попереднє розслідування угоди та висловили занепокоєння щодо того, як угода може вплинути на конкуренцію в Польщі та Угорщині. Bunge запропонувала зобов’язання у відповідь на занепокоєння ЄС, включаючи відчуження всіх потужностей Viterra з переробки та рафінування олійних культур у двох країнах.

Ці засоби правового захисту позитивно вплинули на посадовців ЄС, які, ймовірно, умовно схвалять угоду до 1 серпня.

Bunge представляє літеру «B» у квартеті трейдерів сільськогосподарських товарів «ABCD», які домінували на ринках сільськогосподарських культур протягом понад 100 років. Угода про придбання Viterra призведе до створення гіганта вартістю 25 млрд дол., здатного конкурувати з елітою галузі: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co. («C» та «А») та Louis Dreyfus Co. («D»).

Запланована угода Bunge з Viterra викликала неоднозначну реакцію світових операторів аграрних ринків. У квітні 2024 року антимонопольний орган Канади заявив, що угода завдасть суттєвої шкоди конкуренції через частку власності Bunge у конкуруючій мережі західноканадських зернових елеваторів.

Нещодавно Бразилія схвалила угоду, а Австралія заявила в грудні 2023 року, що придбання навряд чи зашкодить конкуренції в країні.

Останніми роками правоохоронні органи ЄС дотримувалися жорсткого підходу до такого роду угод в сільськогосподарському секторі, включаючи угоду між Bayer AG і Monsato на суму 66 млрд дол., яку врешті-решт було схвалено регуляторними органами ЄС після того, як була введена широка міра захисту від продажу активів.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!