Бум добрив показує цінову силу продовольчої безпеки

удобрения

Провідний виробник добрив виявився несподіваним переможцем енергетичної кризи в Європі. Очікується, що такі компанії, як Yara International (YAR.OL) з $12 млрд, яка продає калій у 60 країнах, найбільше постраждають від стрімкого зростання цін на газ, які визначають вартість аміаку, основного інгредієнта рослинної їжі, повідомляє Reuters.

Але, не розчаровуючи інвесторів, у середу норвезька компанія змогла підвищити свої річні дивіденди до 55 крон ($5,36) на акцію та збільшити показник EBITDA у четвертому кварталі до понад $ 1 млрд, що значно перевищило очікування аналітиків.

Проблеми продовольчої безпеки допомогли Yara пережити кризу. Оскільки витрати компанії різко зросли, виконавчий директор Свейн Торе Холсетер закрив виробництво в таких країнах, як Італія та Франція. Це, а також війна в Україні, яка є експортером пшениці, створили дефіцит, що спровокувало підвищення ціни на таку бажану продукцію. Це дозволило Yara збільшити рентабельність EBITDA до 20% у 2022 році з 17% у 2021 році, за винятком одноразових статей.

Нещодавнє зниження європейських цін на газ також є гарною новиною для Yara. Його клієнти-аграрії матимуть більше грошей, щоб витратити на добрива, що підвищить продажі. Такий оптимізм не входить до його ринкової оцінки. До стрибка акцій у середу на 5% вона торгувалась з капіталізацією, яка всього лише в 4 рази вище за очікуваний прибуток за 2023 рік. Це значно нижче таких компаній, як американський виробник пестицидів Corteva (CTVA.N), капіталізація яких в 11 разів перевищила очікуваний прибуток на акції, оскільки очікується, що він виграє від збільшення глобальної уваги до дефіциту їжі. Тепер, коли Yara довела, що здатна пережити серйозну кризу, цей розрив, ймовірно, зменшиться.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!