Бухарест заявив, що Єврокомісія заборонить експорт українського зерна до Румунії

Джерело:  Громадське
Румунія
Міністр сільського господарства Румунії Петре Деа заявив, що Європейська комісія заборонить експорт українських зернових та олійних культур до Румунії до 5 червня.

Про це пише Reuters.

Єврокомісія заявляла, що вживе «надзвичайних профілактичних заходів» щодо агропродукції, дозволяючи ввозити до п’яти країн агропродукцію з України лише транзитом.

Румунський міністр пояснив, що заходи Єврокомісії обумовлені тим, що держави скасують свої односторонні заборони. Якщо угоди не вдасться досягнути, то Єврокомісія перейде до заборони експорту саме до Румунії, зазначив він.

Румунія одна з п’яти країн, з якими контактує Єврокомісія щодо розв’язання проблеми імпорту сільськогосподарської продукції з України. Відеоконференція з цього питання 23 квітня завершилася без домовленостей.

Бухарест самостійно не став вводити таку заборону і хотів дочекатися заходів Єврокомісії, хоча посилював контроль за транзитом українського зерна та почав пломбувати агропродукцію, яку везуть транзитом з України.

Тоді як решта чотирьох країн — Польща, Угорщина, Болгарія та Словаччина — в односторонньому порядку заборонили ввозити до себе сільськогосподарську продукцію, яка походить із території України або імпортується з неї.

Країни заявили про дестабілізацію внутрішнього аграрного ринку через агропродукцію з України, яка мали б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни. Через це місцеві аграрії втрачають свої прибутки, оскільки ціна на зерно знижується.

Словаччина також заявила, що хоче захистити словацькі господарства та здоров’я споживачів. Ця країна також заборонила перероблення та введення до кормового і харчового ланцюга українського зерна, пояснивши це наявністю в ньому пестициду, який заборонений у ЄС. Проте Чехія провела перевірку українського зерна і не знайшла ніяких порушень.

Водночас Україна домовилася з Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Румунією та Болгарією про збереження транзиту зерна.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!