Брокери очікують активного попиту на українську кукурудзу з боку Китаю

Джерело:  Kurkul.com
Китай

Найближчим часом брокери очікують активного попиту на українську кукурудзу з боку Китаю.

Про це розповіла представниця брокерської компанії Prospex-Agro Владислава Жегульська в інтерв’ю «Акредитація та специфікація для торгівлі з Китаєм — чому без них продавати зерно неможливо».

«Найближчим часом ми очікуємо активний попит на кукурудзу, в районі нового календарного року, коли будуть свіжі квоти. Але ми вже бачимо попит і що китайські покупці виходять на ринок, хвилюються щодо того, наскільки реальним буде відвантаження з наших глибоководних портів. Думаю, що вони будуть нарощувати свій попит на відправлення товару панамаксами та хендісайзами з наших глибоководних портів. І ми побачимо збільшення зацікавленості», — зазначила брокер.

Вона також пояснила, що в Китаї є певні внутрішні ліміти на те, коли і скільки продукції вони можуть ввозити. Зокрема, у них є квоти на імпорт кукурудзи, зазвичай це відбувається напередодні нового календарного року, в цей момент в них буде найбільший попит на кукурудзу.

«Зараз, в листопаді, мало в кого вже залишилася ця квота, тому попит на кукурудзу не такий активний», — додала Владислава Жегульська.

Також брокер розповіла, що цьогоріч Китай займає третє місце серед імпортерів української агропродукції.

«Це чітка третя позиція після Польщі та Румунії. Але ми розуміємо, що Польща та Румунія часто є перевалочними пунктами, а Китай якраз — остаточним, кінцевим покупцем», — сказала Владислава Жегульська.

За час бойових дій в нашій країні обсяги торгівля з КНР зменшилися, але це відбувається не через те, що Китай менше хоче з нами торгувати, а через проблеми з логістикою.

«Зазвичай КНР купує товари панамаксами та хендімаксами, від 30 тисяч тонн. Такі об’єми можна відвантажувати лише з глибоководних портів. Раніше до Китаю звідти йшло по декілька панамаксів на тиждень. Зараз ми так активно торгувати вже не можемо. І нам залишається лише іноді відправляти великі судна з портів, коли це дозволяє ситуація в країні. Також ми продовжуємо відправляти продукцію до Китаю контейнерами, але ці обсяги також впали — логістика ускладнилася через неможливість використовувати на повну потужність наші контейнерні термінали», — підсумувала брокер.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!