Бразилія збільшить частку у світовій торгівлі соєю

Джерело:  Feedlot
соя

Згідно з дослідженням, опублікованим минулого тижня Службою економічних досліджень (ERS) Міністерства сільського господарства США, частка Бразилії у світовій торгівлі соєю може збільшитися до 60,6% до 2033 року.

Протягом багатьох років Сполучені Штати були найбільшим у світі експортером сої, але у 2012–2013 роках Бразилія експортувала більше соєвих бобів, ніж США, і з того часу її частка у світовій торгівлі сої збільшилася.

У дослідженні, яке проводилося з 2017-18 МР до 2021-2022 МР, порівнювалися такі фактори, як виробничі витрати, прибуток та конкурентоспроможність, які вплинули на експорт сої з двох країн.

Дослідження показало, що загальні витрати на бушель сої у США перевищили загальні витрати на бушель сої у Бразилії у 2021–2022 роках.

У дослідженні наголошується, що покращення в наземній транспортній інфраструктурі Бразилії за останнє десятиліття призвели до економії витрат на тонну експорту соєвих бобів із основного штату-виробника Мату-Гросу через південні порти. Середні витрати на внутрішні перевезення в період з 2017-18 МР до 2021-2022 МР знизилися до 77 доларів США за тонну в порівнянні з 98 доларами США за тонну в період з 2008-09 по 2012-2013 роки.

Експорт бразильської сої з північного Мату-Гросу в Шанхай (Китай) через порт Сантарен забезпечує економію 25 доларів на тонну наземних витрат у порівнянні з експортом через традиційний порт Сантос у південному регіоні, йдеться в дослідженні.

Бразильські виробники мали більш високий середній по країні прибуток на бушель порівняно із загальними витратами, ніж Сполучені Штати у 2021–2022 роках (4,05 долара США порівняно з 2,13 долара США).

Середня національна прибутковість на бушель понад операційні витрати на соєві боби була найвищою в США в 2021–2022 роках — на 16,4% вище за прибутковість Бразилії.

Середній Захід США був експортером соєвих бобів із найменшими витратами. Парана в Бразилії була наступним експортером з найменшими витратами, в першу чергу через своє розташування поряд із портом та низьких внутрішніх транспортних витрат.

Бразильський штат Мату-Гросу конкурує зі Сполученими Штатами в експорті соєвих бобів, незважаючи на вищі внутрішні транспортні витрати через нижчі витрати на виробництво сої.

Бразилія, яка експортує 60% соєвих бобів, що вирощуються нею, стала найбільшим постачальником в Китай і найбільшим у світі імпортером сої.

За даними Головного митного управління Китаю, за перші 11 місяців 2023 року загальний обсяг поставок сої з Бразилії до Китаю становив 64,97 млн. тонн, що на 25% більше, ніж у попередньому році. За даними, загальний обсяг імпорту США цього року знизився на 8% і склав 20,36 млн. тонн.

Митні дані показали, що у листопаді Бразилія відправила до Китаю 5,2 мільйона тонн соєвих бобів, що на 108% більше, ніж торік. Привабливі ціни на рекордний урожай бразильської сої протягом місяця залучили китайських покупців, тоді як посуха на річці Міссісіпі та Панамському каналі сповільнила закупівлі в США.

Служба закордонного сільського господарства Міністерства сільського господарства США прогнозує, що експорт бразильської сої в 2023-24 маркетинговому році може досягти 100 мільйонів тонн, що більш ніж удвічі перевищує очікувані постачання до США.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!