Бразилія обвалила ціни на бавовну

Джерело:  ProFinance
хлопок поле

Бавовна сильно подешевшала через зростаючу конкуренцію між найбільшими світовими виробниками, які активно нарощують пропозицію, в той час як економні покупці шукають одяг із дешевших тканин

Ф’ючерси на бавовну на ICE впали нижче $0,69 за фунт цього місяця, що є найнижчим рівнем з жовтня 2020 року і більш ніж удвічі нижчим за 10-річний пік, досягнутий у травні 2022 року.

Ф’ючерси на бавовну наблизилися до чотиримісячних мінімумів. Джерело: The Financial Times

Бразилія грає на зниження

Ціни були знижені різким зростанням виробництва в Бразилії, яка нещодавно випередила США як найбільшого експортера бавовни у світі. Південноамериканська країна експортувала 12,4 млн тюків у сезоні врожаю 2023-24 років. Зі США оцінками Міністерства сільського господарства було вивезено 11,8 млн тюків, а Австралія, третій за величиною експортер у світі, відвантажила 5,8 млн тюків.

«З розширенням виробництва в Бразилії, у майбутньому нам доведеться турбуватися про конкуренцію з їхнього боку», — сказала доктор Джоді Кампіче, віце-президент з економіки та аналізу політики Національної ради з бавовни Америки.

Бразилія стабільно збільшувала посівні площі під бавовну протягом останнього десятиліття. У сезон 2023-2024 років, згідно з оцінками USDA, вони досягли 1,87 млн ​​гектарів, що на 13% більше, ніж у попередньому році. Низькі ціни на кукурудзу, яка падає в ціні останні два роки, підштовхнули фермерів у бразильському штаті Мату-Гросу вирощувати бавовну замість кукурудзи, згідно з звітом Міністерства сільського господарства США.

“У нас немає стимулів або субсидій, факт, який змушує нас вичавлювати максимум з гектара”, – сказав Карлос Альберто Мореско, який керує трьома фермами в бразильському штаті Гояс, де вирощуються різні культури, включаючи сою, кукурудзу, пшеницю, помідори, сорго та бавовна. «У Бразилії найдешевша бавовна у світі. Ми виготовляємо майже 2 тонни волокна [обробленої бавовни] з гектара — нечувано для інших місць», — додав він.

Різке зростання виробництва в Бразилії більш ніж компенсувало наслідки кількох років посухи в США, які знизили виробництво там до 12,5 млн тюків у 2023 році з 17,5 млн на два роки раніше. У 2022 році країна отримала найменший урожай за десятиліття, тому що місяці спекотної, сухої погоди змусили виробників у Техасі відмовитися від 6 млн. акрів посівів.

Урожаї бавовни у Бразилії значно зросли останні два десятиліття, відбиваючи її появу як сільськогосподарської держави. Латиноамериканська країна є найбільшим експортером сої, апельсинового соку, цукру та кави; а минулого року вона випередила США як найбільший постачальник кукурудзи, хоча немає підстав вважати, що вона збереже цей титул.

Активісти висловили стурбованість екологічним та соціальним впливом вирощування бавовни у Бразилії. Але Олександр Шенкель, президент Бразильської асоціації виробників бавовни (Abrapa), захистив досягнення сектора у сфері сталого розвитку.

«Сьогодні виробники у Бразилії не вирубують ліси для посадки бавовни. Є великі зусилля щодо використання відкритих територій, які вже використовувалися для інших культур чи тваринництва», – сказав він.

Урожаї у США впливають на ціни

Світові ціни знизилися після різкого зростання цього року, навіть попри падіння виробництва у США. Зіткнувшись з низькими цінами, високими виробничими витратами, викликаними зростанням цін на добрива та іншими факторами, а також конкуренцією, що зростає, американські фермери зазнають труднощів, хоча багато хто все ще саджає бавовну. “Немає сумнівів, що це буде нещасливий рік для них”, – сказав Герман Кольмейєр, брокер по бавовні в Michael J Nugent у Новому Орлеані.

Виробництво в США було ключовим фактором для цін, при цьому очікується, що американські фермери отримають найкращі результати наступного врожаю. Ціни також можуть вплинути на погані врожаї у важливих країнах-виробниках, таких як Австралія, Китай, Індія або Пакистан. Однак ціни навряд чи відновляться найближчим часом. Урожай у США цього року може повернутися до рівнів 2021 року, при цьому Бразилія та Австралія також готові виробляти більше.

Тим часом світовий попит на бавовну знизився після пандемії коронавірусу, оскільки економічний спад та різке підвищення процентних ставок скоротило споживання. За останні кілька років покупці все частіше вибирали поліестер та інші штучні тканини, які дешевші і швидше у виробництві, ніж бавовна, але набагато сильніше впливають на навколишнє середовище.

“Поки ми не повернемо світовий попит на бавовну, ми не побачимо зростання цін”, – додала Джоді Кампіче. «Все залежатиме від того, чи споживачі вирішать, що вони хочуть платити більше за стійкі продукти».

Китай та Індія є найбільшими виробниками бавовни у світі, але більша частина їхньої продукції йде внутрішнім покупцям.

Деякі на ринку також звинувачують алготрейдерів, які намагаються отримати прибуток, приєднуючись до ринкових трендів, стверджуючи, що продаж квантових фондів сприяв падінню цін.

“Я думаю, що непомірну кількість активності тут можна віднести на рахунок фондів”, – додав Герман Кольмейєр.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!