Бразилія – новий експортний гравець на світовому ринку пшениці?

Джерело:  Агробизнесс
Бразилія

Пшениця, яка займає друге місце у світі за споживанням і становить 30% світового виробництва зерна, у Бразилії зазнає значних змін. Країна, що займає одне з перших місць імпорту пшениці, прагне досягнення самозабезпеченості з її виробництва. У 2022 році виробництво пшениці в Бразилії досягло рекордного рівня – 10,554 млн т, і є прогнози подальшого зростання найближчими роками.

Таке значне збільшення виробництва пшениці в Бразилії є результатом розширення посівних площ протягом сезону, зумовленого хорошими цінами та сприятливими погодними умовами. Для майбутнього врожаю, який розпочнеться у серпні 2023 року та закінчиться у липні 2024 року, Національна компанія з постачання (CONAB) скоригувала оцінки посівних площ та виробництва. Очікується, що посівна площа становитиме 3 429,6 млн. га (+11,1%), а врожай – 10 429,7 млн. т (-1,2%).

У першому півріччі 2023 року імпорт пшениці до Бразилії становив 2,1 млн т, що на 35,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Це найнижчий рівень імпорту з 1997 року. Таке скорочення імпорту може свідчити про те, що Бразилія переходить на самозабезпечення, знижуючи потребу у поставках з-за кордону та розширюючи свою участь на міжнародному ринку пшениці.

Позитивні результати у секторі пшениці багато в чому зумовлені виведенням адаптованих сортів зі стабільною врожайністю та стійкістю до хвороб, що досягнуто внаслідок багаторічних досліджень під керівництвом Бразильської корпорації сільськогосподарських досліджень (EMBRAPA). Використання цих адаптованих рослин дозволило зміцнити та розширити посіви озимих зернових культур у країні, скоротити використання пестицидів та підвищити рентабельність фермерських господарств.

Бразильська конфедерація сільського господарства та тваринництва (CNA) відіграла основну роль у розвитку та зміцненні сектора пшениці у Бразилії. Організація працювала над підвищенням виробництва, конкурентоспроможності та стійкості за допомогою стратегічних та представницьких дій у галузі цього важливого сільськогосподарського продукту. Одночасно розробляється пропозиція щодо цілей та дій у рамках Національного плану з пшениці, покликаного сприяти розвитку культури та галузі по всій країні.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!