Бразилія може змінити структуру торгових потоків зернових та олійних культур – директор IGC

Джерело:  Oilword

Бразилія стала «важливим оператором» на світових постачаннях кукурудзи та соєвих бобів, і завдяки розширенню експортного вікна ця південноамериканська країна «може змінити структуру торгових потоків», розповів Арно Петі, директор Міжнародної ради із зерна.

«Досі Бразилія експортувала лише у березні, тоді як США експортували в основному з вересня по листопад. Але тепер Бразилія може експортувати довше протягом маркетингового року. Це щось нове», – сказав Петі S&P Global Commodity Insights на конференції IGC Grains Conference 13 червня.

За даними Міністерства сільського господарства США, Бразилія є найбільшим у світі виробником та експортером соєвих бобів. Поточний обсяг виробництва у 2023-2024 МР оцінюється в 153 мільйони тонн, що на 5,5% менше, ніж минулого року.

Аналогічно, бразильський експорт олійних культур у 2023-2024 МР оцінюється в 102 млн тонн, що на 6,8% більше, ніж минулого року.

Міністерство сільського господарства США прогнозує, що виробництво кукурудзи в Бразилії в поточному сільськогосподарському сезоні складе 122 млн тонн, що на 11% нижче за рекордний урожай попереднього сезону, що допомогло країні обігнати США як найбільшого виробника кукурудзи у світі.

Відповідаючи на запитання, чи зможе Бразилія продовжувати залишатися важливою рушійною силою світового прогнозу щодо зерна, Петі відповів, що становище Бразилії може змінитися наступного року.

«Досі ми бачили, як Бразилія експортує багато товарів, таких як кукурудза та соєві боби, а також є важливим оператором біопалива. Але ситуація може трохи змінитись», – сказав Петі.

За словами Петі, зростаючий внутрішній попит у Бразилії чинитиме тиск на її експорт.

Очікується, що бразильська кукурудза відчуватиме зростаючий попит на внутрішньому ринку, а використання кукурудзи для етанолу наступного сезону зросте до 17 мільйонів тонн, згідно з джерелом.

Хоча Китай, як і раніше, залишається основним напрямом експорту Бразилії, надлишок поставок у цю американську країну вимагатиме більшої диверсифікації, сказав Петі.

“Бразилія повинна переконати Китай подумати про соєвий шрот…”, – сказав Петі.

«У Бразилії не вистачає худоби, тому структура торгівлі має змінитись [від кукурудзи та соєвих бобів до побічних продуктів]», – додав він.

За даними S&P Global Commodities at Sea, у період з травня 2023 року по травень 2024 року Бразилія експортувала загалом 53,1 млн. тонн кукурудзи, з яких близько 16,8 млн. тонн, або 31,6%, було відправлено тільки до Китаю, повідомляє S&P Global.

За даними CAS, за той же період експорт бразильської сої склав 95,5 млн. тонн, при цьому на частку Китаю припало 72,6 млн. тонн, або 76% від загального обсягу експорту.

Бразилія залежить від Китаю в експорті. Диверсифікація поставок з додаванням побічних продуктів виробництва кукурудзи та соєвих бобів може забезпечити поштовх торгового потоку країни, коли внутрішній ринок обмежений.

Конкуренція із боку суперників

«Бразилія конкуруватиме із сильними операторами. Щодо соєвого шроту, Аргентина — сильний оператор, дуже конкурентоспроможний. Будуть і інші суперники», – сказав Петі.

Аргентина є найбільшим у світі експортером соєвого шроту: у 2023–2024 МР її обсяг оцінюється у 24,4 мільйона тонн порівняно з 21,1 мільйона тонн у Бразилії.

Петі сказав, що крім кукурудзи та соєвих бобів Бразилія також має знайти нові можливості у виробництві пшениці.

Міністерство сільського господарства США оцінює виробництво пшениці у Бразилії у 2023-2024 МР у 8,1 млн тонн, тоді як експорт прогнозується на рівні 2,8 млн тонн.

У 2024-25 МР Міністерство сільського господарства США прогнозує зростання виробництва пшениці у Бразилії на 17,28%, а також зростання експорту на 7,1%.

За даними CAS, Азія є основним напрямком експорту бразильської пшениці: у період із травня 2023 року по травень 2024 року чистий обсяг експорту пшениці з Бразилії становитиме 1,2 мільйона тонн, до В’єтнаму — 1,1 мільйона тонн, на Філіппіни — 1,1 мільйона тонн, а Таїланд — 264 084 тонни.

Platts, що входить до Commodity Insights, оцінила кукурудзу FOB Сантос з навантаженням у серпні в $205,30/т 13 червня, що на $1,87/т вище за попередню оцінку, у той час як контракт на сою SOYBEX FOB Сантос з навантаженням У липні було оцінено в $453,62/т 13 червня, що нижче на 28 червня. центів щодня.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!