Бразилія легалізувала ГМ-культури

ГМО

Національна технічна комісія з біобезпеки Бразилії дозволила використати ГМ-культури (ГМО) для спрощеного контролю бур’янів.

Проблема резистентності бур’янів до гербіцидів, м’яко кажучи, посилилася через постійне використання тих самих діючих речовин.

Генне редагування може, але не обов’язково спростити контроль таких бур’янів. Наприклад, гербіцидний захист ГМ-сої залишає поле чистим, але ускладнює проблему стійкості бур’янів до гліфосатів.

Над створенням ГМ-сортів для Бразилії працює BioHeuris, який вже 6 років розвиває напрямок селекції ГМ сої, рису, бавовни, сорго. Вони обіцяють прискорити вихід нових сортів у 100 разів порівняно з актуальними технологіями.

У разі успіху це дійсно може знизити ризики резистентності до мінімуму, але досягнення цієї мети під загрозою від жадібності фермерів. Уявімо, що вчені створили рис, стійкий одразу до широкого спектру гербіцидів, що робить його захист від бур’янів гнучким та дозволяє працювати різними препаратами. На практиці фермер працюватиме найдешевшим зі списку. Стільки разів, поки бур’яни не стануть стійкими або препарат дорожчий.

Інфоіндустрія

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!