Бразилія експортувала кілька партій сої на Східне узбережжя США

Джерело:  AgriCensus
соя

До трьох партій бразильських соєвих бобів було продано переробникам на Східному узбережжі США, що є нетиповим рухом для цієї пори року, повідомили Agricensus торгові джерела.

Ці три партії були продані на основі відвантаження в останній половині лютого зі знижкою 135 центів за одиницю до березневого ф’ючерсного контракту на сою CME, причому вантаж, ймовірно, вирушить із портів північної дуги Бразилії вздовж річки Амазонка.

Наявність значних знижок на бразильську сою в натуральному вираженні порівняно з чиказьким ф’ючерсним контрактом сама по собі незвичайно в цю пору року – на початку експортного сезону – і відображає те, наскільки добре нині забезпечено більшу частину світового сільськогосподарського комплексу.

Agricensus не зміг підтвердити, чи очікується завантаження вантажів із бразильських портів Ітакоатіара, розташованих уздовж Амазонки, чи Баркарена на атлантичному узбережжі Бразилії.

Східне узбережжя США зазвичай закуповує кілька обсягів бразильської сої приблизно в травні, коли збирання врожаю в Бразилії знаходиться на завершальній стадії і запаси сої в США скорочуються, але нетипово, щоб така торгівля відбувалася в січні, оскільки збирання врожаю в Бразилії зазвичай знаходиться на ранній стадії. .

“Вони імпортують кукурудзу та/або соєві боби щороку, але не так рано. Це не дивно з огляду на паритет імпорту”, – сказав Террі Рейлі, керівник відділу аналізу зернових та олійних культур Marex.

Падіння цін на бразильську сою зробило арбітраж життєздатним, оскільки ціни досягли імпортного паритету з країнами Східного узбережжя США, оскільки внутрішні ціни в Америці залишалися практично стабільними.

Березневе відвантаження в Бразилії на умовах FOB Santos у п’ятницю оцінювалося зі знижкою 105 центів за барель порівняно з березневими ф’ючерсами, тоді як березневі пропозиції США в Перській затоці оцінювалися у 82 центи за барель порівняно з березневими ф’ючерсами.

Очікується, що американська країна збере врожай у 155,2 млн тонн у сезоні 2023/24, що трохи вище за рекордні 154,6 млн тонн, зібраних у сезоні 2022/23.

Хоча ці цифри нижчі від початкових завищених очікувань щодо врожаю в країні в 2023/24 році, очікується, що загальний урожай у Південній Америці, як і раніше, буде значно вищим, ніж минулого року, оскільки очікується, що виробництво в Аргентині відновиться після кількох років посухи.

Міністерство сільського господарства США очікує, що трьома основними експортерами (Бразилією, Аргентиною та Парагваєм) буде вироблено 217,3 млн тонн, що більш ніж на 11% більше у порівнянні зі 194,75 млн тонн, виробленими у 2022/23 році.

У той же час попит китайських компаній на імпортні соєві боби в цю пору року нижчий, ніж очікувалося, оскільки рентабельність внутрішнього виробництва свиней знизилася через надлишок виробництва.

“Премії тут падають на фоні початку збирання врожаю та відсутності купівельного інтересу з боку китайської промисловості”, – сказав Agricensus Альдо Лобо, брокер бразильської брокерської компанії Origem.

“Соєвий шрот на DCE (Даляньській товарній біржі) досяг 40-місячного мінімуму”, – сказав Едуардо Ванін, провідний аналітик Agrinvest, у записці для клієнтів.

“Спред (різниця в ціні від одного порту до іншого) між FOB Паранагуа та FOB Американська затока збільшилася набагато швидше і раніше, ніж минулого року, що значно раніше відкрило арбітражне вікно”, – додав Ванін.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!