Бразильський врожай навряд чи підтримає зростання цін на ринку сої

соя

Ринки сої в останні тижні зіткнулися тим, що світові запаси зросли вище за очікування, хоча бразильські фермери все ще знаходяться в процесі посіву, і перспективи майбутнього врожаю поки не зрозумілі.

Проте минуло кілька років відколи врожай сої в Бразилії був низьким, оскільки вегетаційний період зазвичай збігається зі сприятливою погодою. Шанси на те, що врожай Бразилії відповідатиме очікуванням або перевершить їх, високі з року в рік.

Бразилія, провідний виробник та експортер соєвих бобів, знаходиться у розпалі посівних робіт. На рівні країни наприкінці минулого тижня прогрес посіву оцінювався від 36% до 38% порівняно з 27%, які є більш типовими на даному етапі.

Посів провідного штату-виробника Мату-Гросу значно випереджає звичайні темпи, але на півдні, у Парані, прогрес трохи відстає. Проте південні райони отримують такі необхідні дощі після посушливої ​​зими.

Прискорений посів не обов’язково забезпечить вищі показники врожайності, але означає більш ранню доступність запасів. Найближчими місяцями трейдери стежитимуть за погодою у Бразилії, але зростання цін навряд чи буде спровоковано з боку виробництва.

Урожай сої в Бразилії може бути добрим навіть у відносно посушливих умовах. Накопичена кількість опадів у грудні, ключовому для врожайності місяці, у середньому становить близько 220 мм (8,7 дюйми) в основній виробничій зоні Мату-Гросу.

Для порівняння, у провідному штаті-виробнику сої у США, Іллінойсі, у серпні в середньому набирається близько 3,65 дюйма. Південна Бразилія також може очікувати пристойних опадів, їхня кількість у грудні та січні в Парані в середньому становить не менше 6,5 дюймів.

За останнє десятиліття у Мату-Гросу був лише один по-справжньому поганий урожай сої, і це сталося у 2016 році після незвично посушливого періоду. Надмірна, тривала спека у поєднанні із сухістю знизила врожайність більш ніж на 10%.

При цьому врожай сої в Бразилії в 2015–16 році був єдиним з останніх дев’яти, коли початкова оцінка міністерства сільського господарства США виявилася надто високою. Різниця між початковою та кінцевою оцінками склала всього 1,3 мільйона тонн (1%), що говорить про те, що гірші роки для Бразилії насправді не такі вже й погані.

Бразильське статистичне агентство Conab має аналогічну тенденцію до зайвої консервативності щодо прогнозів виробництва.

USDA прогнозує виробництво сої в Бразилії в 2021-22 році на рекордному рівні 144 мільйони тонн, що на 5% більше, ніж минулого року, хоча прогноз Conab менш оптимістичний — 140,8 мільйона тонн.

Врожайність Бразилії останніми роками перевершувала врожайність США, хоча протягом більш як двох десятиліть вони були схожі. Середня врожайність у Бразилії за останні п’ять років складає 3,45 тонни з гектара (51,3 бушеля на акр) порівняно з 3,36 тонни з гектара (50 барелів на рік) у США, згідно з даними Міністерства сільського господарства США.

Урожай кукурудзи у Бразилії набагато менш стабільний, ніж урожай сої, особливо у зв’язку із зростанням посівів кукурудзи другого врожаю за останнє десятиліття. Значна частина Бразилії вступає у посушливий період, що може обмежити врожайність, якщо дощі припиняться рано, а нижчі температури можуть становити загрозу на півдні країни.

Мату-Гросу — один із перших штатів, які починають збирати соєві боби, тому експорт може прискоритися, коли збиральна кампанія там набере обертів. У роки, коли соєві боби сіялися швидко, наприклад, у 2018 та 2019 роках, збирання врожаю також прискорювалося наприкінці січня та лютому.

Експорт бразильської сої стартував прискореними темпами на початку 2019 та 2020 років, витіснивши експортерів США наприкінці їхнього сезону. Навіть на початку 2021 року, коли збирання врожаю сої у Бразилії затримувалося, експортери компенсували відставання рекордними темпами у березні, квітні та травні.

Відкладена рік тому кампанія в Бразилії продовжила вікно поставок до кінця січня, але через різкий сплеск у Бразилії в наступні місяці експорт із США впав до історичного мінімуму.

Бразильський урожай, що насувається, вже ставить під загрозу потенціал США. Експортні ціни на сою в Бразилії на початок 2022 року набагато привабливіші, ніж поточні ціни на сою в США. Головний покупець — Китай — останнім часом не виявляє підвищеного та постійного інтересу до постачання олійних із США.

 

IDK.ru

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!