Болгарія зібрала 6,3 млн тонн пшениці, що достатньо для задоволення внутрішнього попиту в 2022/23 МР

Джерело:  УкрАгроКонсалт
сбор урожая
UkrAgroConsult

У 2022 році Болгарія зібрала 6,3 мільйона тонн пшениці із загальної площі 1,2 мільйона га, забезпечивши як запаси зерна країни, так і обсяги експорту, повідомило міністерство сільського господарства, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на SeeNews.

Середня врожайність становила 5,25 т/га, йдеться в прес-релізі міністерства в середу.

Виробництво ячменю склало 616 тис. тонн, зібраного з 124 тис. га.

У 2020-2021 врожайному році Болгарія зібрала 7,16 млн тонн пшениці з приблизно 1,2 млн га, а також 698 761 тонну ячменю.

У країні наразі зібрано 73% посівних площ соняшнику при середній урожайності 2,22 ц/га, а з полів кукурудзи виробники зібрали 30% урожаю із середньою врожайністю 4,77 ц/га, додали у міністерстві.

За даними міністерства, серед основних проблем, які впливають на виробників, є нещодавня посуха в Європі, висока інфляція, різке зростання вартості виробничих матеріалів та падіння оптових цін на насіння соняшнику, спричинене імпортом з України.

Болгарські виробники наразі страждають від надлишку пропозиції, і держава звернулася до Європейської комісії з проханням про конкретні заходи для вирішення проблем на внутрішньому ринку, заявив тимчасовий міністр сільського господарства Явор Гечев.

Міністерство також пропонує відновити загальнодержавний механізм реєстрації зернових елеваторів, щоб посилити контроль за наявною кількістю зерна, його походженням і як захід проти можливого несанкціонованого експорту.

На початку цього року Європейська комісія звільнила імпорт зерна з України від митних зборів та фітосанітарних перевірок, а Болгарія вжила певних заходів для забезпечення відповідності імпортованого товару стандартам ЄС.

До липня 2022 року Болгарія імпортувала з України 6 тис. тонн пшениці та 1,3 тис. тонн ячменю, заявив тоді колишній міністр сільського господарства Іван Іванов.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!