Болгарія збільшить запаси пшениці, виробники побоюються заборони експорту

пшеница

Болгарія планує збільшити запаси зерна та закупити достатньо зерна у місцевих виробників, щоб забезпечити внутрішні потреби на рік уперед через ризики, пов’язані з війною Росії в Україні та волатильністю зернових ринків, заявив віце-прем’єр Болгарії.

Болгарські виробники зерна заявили, що держава планує закупити близько 1,5 млн. тонн пшениці з 3 млн. тонн, які все ще знаходяться на елеваторах країни, і може обмежити експорт пшениці доти, доки не буде закуплено запланований обсяг.

Трейдери кажуть, що Болгарія, один із експортерів пшениці в ЄС, має додатковий експортний попит, оскільки постачальники прагнуть знайти нові джерела зерна, яке вони планували відвантажувати з України та Росії, двох найбільших світових експортерів.

У п’ятницю Угорщина заборонила експорт всього зерна через підвищення цін, спричинене військовим протистоянням Росії та України.

“Нам треба готуватися до гіршого сценарію. У нас у країні є запас зерна на два роки, а в державному резерві – запаси пшениці лише на 60 днів”, – заявив віце-прем’єр Асен Василєв громадському телебаченню BNT пізно ввечері у п’ятницю.

“У нас є ресурси для цього (купити пшеницю), замість того, щоб експортувати її всю і у вересні думати, де купити або за якими цінами”, – сказав Василєв, який також є міністром фінансів.

Національна асоціація виробників зерна Болгарії (NAGP) заявила, що спільно з урядом створюється робоча група для обговорення деталей запланованих державних закупівель, включаючи їх терміни та ціни, а також те, як вони вплинуть на експорт.

“На зустрічі в п’ятницю нам сказали, що поки держава не викупить 1,5 млн тонн пшениці, експорт може бути обмежений”, – сказав Радослав Христов із NAGP.

Додаткові митні перевірки Болгарії на початку цього тижня уповільнили відвантаження зернових суден. За словами виробників, це була неофіційна спроба зупинити експорт.

Христов сказав, що уряд зобов’язався не перешкоджати укладеним раніше угодам з експорту зерна та дозволяти надсилання завантажених суден.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!