Болгарія за першу половину 2023/24 МР експортувала рекордний обсяг пшениці

Джерело:  AgroPortal.bg
пшениця

Темпи експорту пшениці з Болгарії за перше півріччя сезону 2023/24 знаменують новий рекорд. За період липень-грудень 2023 року болгарські компанії експортували до ЄС та третіх країн майже 4 млн т пшениці. Це на 44% більше середнього показника за останні 5 років. Порівняно з обсягами експорту за той самий період минулого року, експорт зріс на цілих 113%. Однак минулий рік не є хорошою базою для порівняння, оскільки фермери не продавали масово в очікуванні кращих цін, яких так і не було.

У той час як у 2022/23 французькі фермери продавали за відносно високими на той час цінами, а експорт із Франції був сильним, наші були на одному з найнижчих рівнів за останні роки. Зрештою, це одна з причин наших рекордних показників цього сезону. Небажання фермерів продавати за, на їхню думку, низькі ціни призвело до збільшення кінцевих запасів у Болгарії приблизно до 1 млн. т. Високі початкові запаси в поєднанні з більшим, ніж спочатку очікувалося, урожаєм (6,5 млн тонн), а також постійним тиском на ціни створили необхідні умови для цього рекордного експорту.

Із експортованих обсягів протягом сезону 3 млн. тонн припадало на треті країни, майже 1 млн. тонн – на країни ЄС. Трійку найбільших покупців болгарської пшениці цього сезону складають Індонезія, Іспанія та Алжир.

У 2022 році трійку лідерів склали Алжир, Туніс та Індонезія. Цікаво, що експорт до Індонезії збільшився майже в 5 разів з 0,17 млн. тонн до понад 0,82 млн. тонн.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!