Болгарія перешкоджає експорту зерна через події в Україні

сбор урожая зерно

Болгарія уповільнює завантаження суден із зерном шляхом адміністративних перевірок, що, як побоюються компанії, є спробою зупинити експорт у відповідь на збройний конфлікт в Україні, заявила у четвер група виробників.

Трейдери кажуть, що Болгарія входить до європейських країн, де спостерігається додатковий експортний попит. Трейдери поспішають знайти заміну зерну, яке вони планували постачати з України та Росії, двох найбільших світових постачальників.

«Наразі неофіційно Болгарія порушує правові основи вільного переміщення товарів до ЄС», — заявив Рейтер голова Національної асоціації виробників зерна Радослав Христов.

За словами Христова, до порту Бургас на Чорному морі не може зайти вантажне судно, яке мало завантажити пшеницю для Португалії, оскільки митниця проводить перевірку документів.

Митниця була не доступна для термінових коментарів, оскільки четвер у Болгарії є вихідним днем.

Повідомлення про уповільнення завантаження судів викликали чутки, що Болгарія планує запровадити заборону на експорт зерна.

Це додало нервозності трейдерам, які борються з наслідками російської військової операції в Україні, що призвело до закриття українських портів і спричинило фінансові санкції Заходу проти Москви.

Міністр сільського господарства Болгарії Іван Іванов заявив пізно ввечері в середу, що така заборона не діє і суди не блокуються, додавши, що будь-які перевірки будуть проводитись з конкретних причин.

Торгова політика є спільною компетенцією країн ЄС під проводом Європейської комісії.

Румунія, яка, як і Болгарія, є великим експортером зерна через Чорне море, на короткий час заборонила експорт зерна за межі ЄС, коли початок пандемії коронавірусу спричинив проблеми з постачанням продовольства.

ЄС має розглянути питання щодо дозволу фермерам використовувати нерозорані землі, зокрема, для вирощування білкових культур на корм худобі, щоб запобігти перебої з поставками з України, заявили офіційні особи у середу після зустрічі європейських міністрів сільського господарства.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!