Блокада кордону з Польщею шкодить польським постачальникам молочної і м’ясної продукції, – Мінагрополітики

Джерело:  Цензор.НЕТ
протест

Україна експортує понад 70% виробленої аграрної продукції, але імпортує частину продуктів харчування у тому числі з Польщі, тому блокування польськими перевізниками низки пунктів пропуску через українсько-польський кордон створює проблеми для виробників з обох країн. Про це перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький заявив у ефірі телемарафону.

“Понад 70% української агропродукції експортується. Експорт автомобільним транспортом критично важливий для продукції з доданою вартістю, яка, зокрема, потребує спеціальних умов зберігання, може бути швидкопсувною, наприклад, м’ясна та молочна продукція. У нас також вирощують фрукти й овочі, які, зокрема, експортують”, – сказав Висоцький.

Заступник міністра назвав загрозливою ситуацію з блокуванням польськими перевізниками українсько-польських пунктів пропуску.

За його словами, низка українських виробників намагаються перенаправити продукцію на інші ринки, але це не завжди можливо. Крім того, багато українських виробників доклали чимало зусиль для підписання довгострокових контрактів із торговельними мережами країн Європейського Союзу, відповідно, мають дотримуватися графіків постачання продукції.

“Блокада триває в обидва боки. Зокрема немає можливості у європейських виробників, польських виробників продукції продавати свою продукцію до України. Тому зазнають втрат і європейські, і польські виробники молочної продукції, м’ясної продукції, різної – абсолютно нелогічна ситуація, яка завдає шкоди обом сторонам”, – наголосив Висоцький.

На його думку, інцидент на українсько-польському кордоні вигідний виключно ініціативній групі, яка ці протести підтримує.

Висоцький наголосив, що це виклик для експорту українського продовольства, яке залежить від автомобільного транспорту, і висловив сподівання, що найближчим часом проблему буде вирішено.

Як повідомлялося, через протест польських перевізників, що розпочався 6 листопада, на пунктах пропуску “Ягодин-Дорогуськ”, “Краківець-Корчова” та “Рава-Руська – Гребенне” черги на в’їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягають 40 км.

За даними Мінінфраструктури, на українсько-польському кордоні було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, а потік вантажних автомобілів через нього впав на 20-25%. 

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!