Блокада кордону: Туск проігнорував запрошення Зеленського, Шмигаль заявив про готовність до компромісів

Джерело:  Цензор.НЕТ
протест

Український уряд планує діалог з польською стороною та готовий до розумний компромісів у питанні розблокування кордону з Польщею.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виїздного засідання уряду у Львівській області, яке відбувається саме тут за дорученням президента.

“Серед ключових питань – це ситуація з блокадою на кордоні. Готуємо чіткі кроки та конкретні пропозиції. З польською стороною плануємо провести прагматичний діалог, і готові до розумних компромісів”, – наголосив він.

Як додав міністр розвитку громад, територій та інфраструктури, уряд підготував перелік рішень для підтримки українського експорту та імпорту та запуску альтернативних маршрутів.

Перше – це запуск контейнерних перевезень Дунаєм до портів румунських портів (Галац і Констанца) та до німецького Регенсбурга.

“Українське Дунайське пароплавство вже направило пропозиції найбільшим автомобільним перевізникам, готуємось до запуску перших рейсів уже найближчими днями. Річкові перевезення флотом УДП – можуть компенсувати перевезення до 5 тисяч вантажівок”, – пояснив Кубраков.

Друге – постачання “Укрзалізницею”. Уряд запрошує вантажовласників, вантажовідправників користуватись усіма 15-ма працюючими переходами з європейськими країнами.

“Вже запроваджений новий інтермодальний сервіс, який об’єднує перевезення контейнерних поїздів, контрейлерних поїздів та поїздів комбінованого транспорту. Завдяки йому вже перевезено 50 інтермодальних поїздів у напрямку румунських та польських портів і 155 у напрямку українських”, – додав урядовець.

Щодо експорту Українським морським коридором, то Кабмін працює над організаційними та технічними питаннями розширення пропускної здатності залізничних ліній до морських портів.

Третє – збільшення спроможності автомобільних пунктів пропуску.

За словами міністра, це процес не швидкий, але робота у цьому питані просувається послідовно. Наразі завершується реконструкція пункту пропуску “Рені”, щоб у березні запустити там спільний контроль з Молдовою.

“Сьогодні погодили запуск порожніх вантажівок через пункт пропуску “Лужанка”, тепер слово за угорськими колегами. Ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень по вазі, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 тонн”, – додав Кубраков.

Також Україна продовжує перемовини з Румунією щодо пропуску транспорту з вантажем через “Красноїльск” та запуску порожніх через “Дяківці. Також опрацьовуються варіанти збільшення пропускної спроможності пунктів “Порубне”, “Дякове” та “Орлівки”.

Крім того, заплановано розпочати реконструкцію пасажирського терміналу на “Ужгороді”, щоб розділити потоки транспорту та збільшити пропускну здатність для вантажних.

Як повідомлялося, 21 лютого президент Володимир Зеленський оприлюднив відеозвернення із закликом до польського уряду провести зустріч для вирішення проблеми біля держкордону.

“Я хочу звернутися до уряду Польщі – до пана премʼєр-міністра Туска та міністрів. Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. Глава уряду України, увесь наш уряд від логістики до аграрного сектора і, звичайно, міністр оборони України, бо ця блокада на кордоні, на жаль, додає загроз і для постачання зброї нашим хлопцям на фронт. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону”, – сказав Зеленський.

Однак прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відмовився від пропозиції Зеленского зустрітися на кордоні, бо така зустріч мала б лише симовлічне значення і не вирішила б проблеми.

Що відбувається на кордоні з Польщею?

Нагадаємо, 9 лютого польські фермери розпочали блокаду трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною, з 12 лютого протести поширилися ще на два пункти пропуску. Із 16 лютого польські аграрії заблокували вже шостий пункт пропуску для руху вантажів.

За даними Держприкордонслужби України, 20 лютого польські протестувальники посилили блокування руху транспорту на кордоні з Україною.

Зокрема, на низці пунктів пропуску польські фермери повністю блокували рух вантажівок, а поблизу пунктів “Долгобичув-Угринів”, “Зосін-Устилуг” та “Гребене-Рава-Руська” на кілька годин обмежували рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках.

Українська влада обмірковує варіанти заборони імпорту аграрної продукції з Польщі у відповідь на блокаду кордону. 

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!