Білий дім про зрив Росією “зернової угоди”: “Це завдасть шкоди мільйонам вразливих людей по всьому світу”

США

Вихід Росії із “зернової угоди” погіршить продовольчу безпеку і завдасть шкоди мільйонам вразливих людей по всьому світу. Про це заявив речник Ради національної безпеки Сполучених Штатів Адам Ходж.

“Чорноморська зернова ініціатива мала вирішальне значення для зниження цін на продовольство в усьому світі, які різко зросли в результаті жорстокого і неспровокованого вторгнення Росії в Україну”, – наголосив Ходж.

Він також зазначив, що “більше половини з 32 мільйонів тонн зерна та харчових продуктів, відвантажених в рамках угоди, було відправлено до країн, що розвиваються, включаючи деякі з найбільш нестабільних у продовольчому відношенні регіонів світу”.

Ходж вказав, що “кожна поставка в рамках угоди сприяла зменшенню труднощів у найбідніших країнах світу, оскільки вихід зерна на світові ринки знижує ціни на продовольство для всіх”.

Нагадаємо, 17 липня речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що “зернову угоду” фактично зупинено. Того ж дня у МЗС РФ заявили, що Чорноморська ініціатива припиняє функціонування з 18 липня. Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства.

За словами Пєскова, РФ “негайно повернеться до “зернової угоди” як тільки домовленості, що її стосуються, буде виконано”.

Повідомлялося також, що зранку 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно з українським збіжжям в рамках зернової угоди.

Зі свого боку Китай сподівається, що Чорноморська зернова ініціатива щодо перевезення зерна з України Чорним морем і надалі виконуватиметься у повному обсязі. 

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!