Більше половини млинів Казахстану припинили роботу через брак зерна

Казахстанські мукомоли заявляють, що запасів зерна вони залишилися на півтора тижні роботи.

Більше половини борошномельних підприємств Казахстану зараз припинили або припиняють свою роботу, пише видання ElDala.kz. Причина зупинки виробництва – фактичний дефіцит зерна в країні. Зараз вартість пшениці на казахстанському ринку сягає 160 тисяч тенге за тонну, що унеможливлює роботу більшості млинів.

За словами віце-президента Союзу зернопереробників Казахстану Талгатбека Аліхана, враховуючи додаткові витрати на транспортування та виробництво, при ціні зерна в 160 тисяч тенге за тонну собівартість однієї тонни борошна становитиме 224 тисячі тенге.

Ми, відповідно, продаватимемо її по 235 тис. Тобто, треба мати на увазі, що борошно сильно подорожчає. Це неминуче підвищення, тому що сировина займає 85% нашої собівартості, – резюмував він.

Згідно з рядом заяв у багатьох млинів залишилося в запасі зерна лише на півтора тижні роботи. Для запобігання зупиненню виробництва казахстанські мукомоли вимагають від національного міністерства сільського господарства заборонити експорт пшениці за кордон. Крім того, вони наполягають на необхідності проведення інвентаризації запасів зерна. Раніше, нагадаємо, зростання цін на зернові культури на внутрішньому ринку Казахстану забезпечувалося рахунок експорту пшениці з Росії. Проте після запровадження західними країнами у дії нового пакету санкцій проти Москви ситуація змінилася. Росія припинила постачання пшениці за кордон, що призвело до того, що казахстанські млини зіткнулися з нестачею сировини та почали зупинятися.

 

ElDala.kz

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!