Білорусь цього сезону потребуватиме імпорту до 500 тис. тонн зерна через посуху

Джерело:  Смарт Пресс
пшениця

Агрокомплексам Білорусі цього року може знадобитися закупити до 500 тис. тонн імпортного зерна на тлі можливого недобору врожаю через погодні умови, переважно для фуражних цілей, повідомив начальник головного управління рослинництва Мінсільгосппроду Микола Лешик, повідомляють білоруські ЗМІ.

“Закупівля зерна за межами країни – це індивідуальне питання кожного регіону та великого підприємства. Загалом у республіці, за оцінкою попереднього стану рослин (…) було прораховано близько 500 тис. тонн”, – сказав Лешик на прес-конференції 19 липня.

При цьому він зазначив, що, оскільки масове прибирання ще не проведене (поки прибрано лише озимий ячмінь), ситуація, ймовірно, “коригуватиметься у бік зменшення обсягів закупівлі”.

Представник Мінсільгосппроду зазначив, що закупівля дешевшого зерна за межами країни – економічно виправдана практика. “Близько 180 тис. тонн зерна закуповувалося і в ті роки, коли ми отримували рекордні врожаї”, – сказав Лешик.

За словами Лешика, проблеми із зерном для продовольчих цілей цього року не буде. “Для потреб населення – хлібопечення, виробництва круп, у рамках держзамовлення визначено поставити 800 тис. тонн зерна. І ще 100 тис. тонн пивоварного ячменю та 100 тис. тонн олійного насіння ріпаку для маргаринової та жирової промисловості. Ці обсяги незначні у загальному виробництві зерна – близько 15%, максимум 20%. Ріпак – близько 10% від передбачуваного збору”, – зауважив Лешик.

За якістю зерна побоювань урожай також не викликає, сказав він.

За інформацією Лешика, у нинішню збиральну кампанію належить прибрати 2 млн 30 тис. га зернових, колосових та зернобобових культур, а також близько 400 тис. га озимого та ярого ріпаку. У зв’язку з нестачею вологи у травні та червні збиральна площа зернових скоротилася більш ніж на 100 тис. га.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!