Базовий рівень експорту пшениці США підтримує постійну конкурентоспроможність

США

Влітку 2023 року базовий рівень експорту пшениці зі США коливався біля рекордно низьких значень, оскільки низький попит зустрівся із сезонною слабкістю. Майже в усіх класах пшениці США та експортних точках базові рівні експорту коливалися нижче середнього, що свідчить про унікальну цінову можливість для пшениці США. Історичні тенденції показують, що базові рівні зазвичай досягають найнижчої точки під час збору врожаю пшениці та зростають у жовтні, листопаді та грудні, оскільки експортні можливості зменшуються у відповідь на приплив кукурудзи та сої.

Слідуючи сезонній моделі, базові рівні експорту США відтоді зросли для всіх класів пшениці США. Незважаючи на збільшення, середня база HRS для Перської затоки та північно-західної частини Тихого океану на 15% нижча за п’ятирічний середній показник, тоді як HRW та SRW на 31% та 27% нижчі за п’ятирічний середній показник відповідно.

Найсуттєвішим фактором, що впливає на базові значення нижче середніх, є загальне зниження обсягів експорту зернових та олійних культур, зокрема сої. За даними Міністерства сільського господарства США, за тиждень, що закінчився 28 грудня 2023 року, експортні інспекції всіх зернових (пшениці, кукурудзи та сої) знизилися на 19% порівняно з аналогічним періодом минулого року та на 39% нижче середнього показника за три роки.

Експорт соєвих бобів із США скорочується в першу чергу через конкуренцію Південної Америки на китайському ринку. Згідно з оцінками світового попиту та пропозиції сільськогосподарської продукції за грудень 2023 року, прогноз щодо експорту сої зі США в усі напрямки становив 47,6 млн тонн, що нижче з 54,2 млн тонн у 2022/23 та 58,6 млн тонн у 2021/22. Тим часом загальний бразильський експорт прогнозується на рекордних 99,5 млн тонн, порівняно з 95,5 млн тонн роком раніше та на 18% вище середнього показника за п’ять років, оскільки рекордні обсяги сої експортуються до Китаю.

Експорт американської пшениці стикається з аналогічними конкурентними труднощами. Експортні дані USDA показують, що темпи експорту на 14% нижчі за минулий рік і на 26% нижчі за п’ятирічний середній показник.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!