Австралії не вдасться повторити торішній рекорд урожаю зерна

Джерело:  Зерно Он-Лайн
Австралія

Урожай зернових в Австралії буде набагато меншим, ніж минулого рекордного року. Усьому виною Ель-Ніньйо. Проте країна залишається великим експортером пшениці, ячменю та сорго. Найважливішим замовником цієї продукції є Китай.

Австралійські фермери, які вирощують зерно, дуже добре розпочали сезон: запаси вологи у ґрунті були на гарному рівні. Проте з липня по вересень 2023 року кількість опадів була значно нижчою від середніх значень.

Погодні умови Ель-Ніньйо продовжують переважати, і Австралійське бюро метеорології прогнозує, що посуха продовжиться найближчими місяцями.

Офіс міністерства сільського господарства США (USDA) у Канберрі, як і раніше, очікує, що виробництво пшениці досягне 26,5 млн тонн, що є середнім показником за останні 10 років. Проте рекордний врожай пшениці в 39,7 млн тонн у 2022/23 маркетинговому році буде втрачено з великим відривом. Очікується, що експорт пшениці у 2023/24 МР досягне 18,5 млн. тонн у порівнянні з рекордними 32 млн. тонн минулого року.

На 2023/24 маркетинговий рік виробництво ячменю також прогнозується на рівні 10 млн. тонн, а експорт – на рівні 5,5 млн. тонн. Це приблизно на 11% менше, ніж у середньому за 10 років, а також менше, ніж торік (14,1 млн. тонн).

За даними USDA, Австралія має понад 50 напрямків експорту пшениці. Серед них шість основних замовників: Китай, Індонезія, Філіппіни, В’єтнам, Південна Корея та Таїланд. На ці країни припадає найбільша частка експорту пшениці Австралії останні п’ять років. Експорт пшениці до Китаю в 2022/23 фінансовому році зріс до більш ніж 7 млн. тонн, що еквівалентно приблизно чверті експорту пшениці з Австралії.

У серпні 2023 року Китай оголосив, що скасує імпортне мито на австралійський ячмінь. У вересні 2023 року повідомлялося, що перша партія ячменю залишила порт Західної Австралії у напрямку Китаю. Фахівці галузі зазначають, що тепер, коли торгівля ячменем відновлюється, інші великі експортери ячменю до Китаю (наприклад, Франція) можуть опинитися під тиском.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!