Австралії може зміцнити позиції на світовому ринку гірчичної олії

Джерело:  Аgroxxі
гірчична олія

Управління генних технологій Австралії, яке регулює управління генних технологій (OGTR), випустило схвалення для комерційного вирощування індійської гірчиці, генетично модифікованої для стійкості до гербіцидів (HT), повідомляє Харвір Сінгх у статті на порталі Rural Voice.

19 жовтня 2022 року уряд Австралії оприлюднив рішення OGTR про видачу ліцензії. Згідно з ним, транснаціональна компанія BASF Australia Ltd отримала ліцензію на комерційний випуск ГМО індійської гірчиці.

Це перша генетично модифікована індійська гірчиця, схвалена для комерційного вирощування у будь-якій точці світу. Випущений вид індійської гірчиці, розроблений BASF Australia, генетично модифікований за допомогою лінії RF3 з наданням стійкість до гербіциду глюфосинату амонію. Тобто, якщо посіви цієї ГМ-гірчиці обприскувати глюфосинатом для боротьби зі злаковими та широколистяними бур’янами, урожай не зазнає жодних втрат. ГМ-сорт індійської гірчиці RF3 містить гени bar і barstar, отриманий шляхом схрещування не-ГМО індійської гірчиці з ГМО канолою (рапаком), яка вже схвалена і успішно вирощується у великих масштабах в Австралії з 2003 року. ГМ-канолу, генетично модифікована для обробки гербіцидів з декількома механізмами дії та контролю запилення, виробляються з 1996 року у багатьох країнах, включаючи Канаду та США.

Особливістю гірчичної олії є її гострота, якої немає в інших харчових оліях. Навіть канола, яка вважається членом генетичного сімейства гірчиці, не має цієї характеристики, яка відповідає за високе споживання гірчичної олії в Індії та інших країнах. Враховуючи цей факт, комерційний випуск в Австралії генетично модифікованого сорту індійської гірчиці зі стійкістю до гербіцидів означає, що Австралія може зайняти величезну частку ринку гірчичної олії як на індійському, так і на світовому ринку.

Згідно з ліцензією компанія має право випускати цей сорт на всій території Австралії. ГМО-індійська гірчиця та продукти, отримані з неї, можуть надходити в широку торгівлю, у тому числі використовуватися як продукти харчування для людей і кормів для тварин. Рішення про видачу ліцензії було засноване на Плані оцінки ризиків та управління ризиками (RARMP), підготовленому OGTR за участю зацікавлених сторін по всій країні, включаючи консультації з громадськістю, науковцями та державними установами.

Таким чином, комерційно випускати ГМ-індійську гірчицю можна вирощувати у всіх районах Австралії з урахуванням маркетингових міркувань. Комерційне виробництво індійської гірчиці здійснюється у невеликих масштабах, в основному в центральному Новому Південному Уельсі та західній Вікторії.

Засновник-директор Південно-Азійського біотехнологічного центру д-р Бхагірат Чоудхарі повідомив Rural Voice, що в Індії д-р Діпак Пентал, колишній віце-канцлер Університету Делі, також розробив ГМО гібрид гірчиці Dhara Mustard Hybrid-11, який зараз проходить оцінку та, ймовірно, отримає схвалення, як і сорт ГМ-бавовнику для комерційного виробництва.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!