Австралія збере більший урожай після того, як дощі підуть наперекір Ель-Ніньйо

Джерело:  Bizmedia.kz
Австралія

На думку аналітиків та представників галузевих асоціацій, цього року Австралія може виробити набагато більше пшениці та інших сільськогосподарських культур, ніж очікувалося раніше. Несподівані опади спростували прогнози щодо збереження сухих та спекотних умов, пов’язаних із погодною моделлю Ель-Ніньйо, передає Bizmedia.kz.

Австралія є одним із найбільших експортерів сільськогосподарської продукції у світі. Вона постачає товари, такі як пшениця, ячмінь, бавовна та яловичина.

Зміни в погоді були вражаючими: найпосушливіший тримісячний період в історії з серпня по жовтень змінився зеленим літом. Деякі землевласники називають це найзеленішим літом за всю свою історію.

Хоча дощі призвели до деяких повеней та втрати врожаю, загальне збільшення виробництва має підвищити вартість продукції сільськогосподарських ферм Австралії.

За поточними цінами, очікується, що додатковий урожай пшениці, ячменю, каноли, сорго та бавовни, яка може бути зібрана завдяки дощам, принесе приблизно 2,5 мільярда доларів, згідно з розрахунками Reuters.

Збільшення врожайності пшениці спричинить глобальний профіцит. Деякі представники сільського господарства, особливо у тваринництві, незадоволені метеорологічним бюро країни, стверджуючи, що ухвалювали рішення на основі прогнозів сухого періоду Ель-Ніньйо, які виявилися помилковими.

“Вони дійсно всі зіпсували”, – заявив агент з тваринництва Мет Ларкінгс. Він продав худобу на ринку фермеру, який побоювався нестачі трави для своїх тварин, тільки після того, як дощ пофарбував пасовища в зелений колір і ціни зросли. “Багато людей покладаються на інформацію з цих прогнозів погоди”, – додав він.

Австралійське метеорологічне бюро заявило, що його прогнози враховують безліч факторів, але все ж таки несуть у собі невизначеність, і немає доказів того, що вони значно вплинули на ціни на худобу.

ВЕЛИКЕ ЗРОСТАННЯ

Дощ, який випав переважно у східних та південних регіонах, змінив прогноз врожайності для багатьох австралійських культур.

“Все йде в гору,” – сказав Оле Хоу з IKON Commodities у Сіднеї. Він очікує, що врожай пшениці становитиме близько 30 мільйонів тонн замість 24-25 мільйонів тонн, якби погода залишалася сухою.

За даними консультантів Episode 3, очікується, що майбутній урожай ячменю може бути більшим на 2 мільйони тонн, ніж якби не було дощів, а також близько 200 000 тонн каноли може бути зібрано.

Commonwealth Bank прогнозує наступний урожай пшениці 31,4 мільйона тонн, ячменю — 12,7 мільйона тонн і каноли — 5,8 мільйона тонн. Однак, оскільки ці культури ще не посаджені, а врожай буде зібрано лише у листопаді, ці цифри можуть змінитись, повідомляє аналітик банку Денніс Вознесенські.

Сорго та бавовна вже посаджені та будуть зібрані приблизно у квітні. Рід Бейкер із Australian Crop Forecasters підвищив свій прогноз щодо сорго до 1,7 мільйона тонн, а деякі аналітики прогнозують до 2,5 мільйона тонн, що значно перевищує урядовий прогноз у 1,5 мільйона тонн, зроблений у грудні.

Австралійська асоціація виробників бавовни підвищила прогноз виробництва до 4,4-4,5 мільйона тюків, порівняно з приблизно 4 мільйонами кілька місяців тому.

Дощі також вплинули на врожайність цукру, але це було компенсовано збитками, завданими деяким північним сільськогосподарським районам після повені, спричиненої циклоном «Джаспер» минулого місяця.

На думку аналітиків, родючі пасовища можуть трохи знизити експорт м’яса, оскільки більше тварин утримуватиметься на фермах, але при цьому зменшиться потреба в зерні для годування тварин, що дозволить його експортувати. Ціни на велику рогату худобу та овець різко підвищилися, але все ще не досягли максимумів 2021 і 2022 років.

ОБЕРЕЖНО

Однак фермери все ще виявляють обережність. Згідно з прогнозами метеорологічного бюро, найближчими тижнями на більшій частині східної та південної Австралії очікується середня або вища за середню кількість опадів. Однак неясно, чи буде закінчено феномен Ель-Ніньйо, який зазвичай призводить до посушливих умов.

Австралія схильна до коливань між тривалими вологими і сухими періодами. Після трьох дощових років у 2020-2022 роках та останніх кількох дощових місяців, рано чи пізно настане зворотна тенденція, за словами Метта Далгліша з Episode 3. «У якийсь момент на нас чекає посуха», — сказав він.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!