Австралія та Канада очікують збільшення попиту на канолу з боку ЄС в новому сезоні

Джерело:  GrainTrade
ріпак

Експерти Oil World (Німеччина) знизили прогноз виробництва ріпаку в ЄС у 2024 р до 17,6 млн т (20 млн т у 2023 р), оскільки тривалі дощі у Франції та Німеччині негативно впливають на посіви. А Єврокомісія прогнозує зниження виробництва до 18,38 млн т. Тому австралійські аналітики очікують збільшення попиту на канолу з боку ЄС у поточному сезоні.

Водночас Oil World попереджає про можливе скорочення поставок соняшникової та ріпакової олії з Причорноморського регіону внаслідок несприятливих погодних умов, що частково вдасться компенсувати нарощуванням імпорту соєвої олії.

Посиленню попиту на канолу сприятимуть запроваджені Єврокомісією тимчасові антидемпінгові мита проти китайського біодизеля та відновлювального пального, що наберуть чинності 16 серпня. Антидемпінговим митом в розмірі 36,4% будуть оподатковані 39 китайських експортерів біодзеля, ще троє отримають ставки в межах 12,8-36,4%, а для компаній, які сприяли розслідуванню ЄК, мито складе 23,7%. Водночас на китайське екологічно чисте авіаційне пальне мита не поширюватимуться.

За даними Європейської ради по біодизелю (ЕВВ), Китай у 2023 р поставив до ЄС 1,8 млн т біодизеля або 10% загального обсягу споживання. Скорочення поставок з Китаю відновить європейське виробництво біодизеля, посилить попит та підтримає ціни на ріпак та канолу, що є гарною новиною для експортерів Австралії та Канади.

Наступним кроком Єврокомісії може стати запровадження мита на імпорт китайської відпрацьованої кулінарної олії, що додатково підтримає попит та ціни на ріпак.

В Австралії погода сприяє формуванню гарного урожаю каноли, тоді як посушлива погода в липні у Канаді призвела до значного подорожчання ф’ючерсів на канолу минулого тижня. Протягом 17-23липня в Альберті кількість посівів каноли у доброму або відмінному стані зменшилася у порівнянні з попереднім тижнем з 71,8% до 48,6%. У Саскачевані зволоженість верхнього шару ґрунту складала 50% внаслідок тривалої дії високих температур та дефіциту опадів.

Але днями в преріях пройшли дощі, які зменшили спеку, що одразу вплинуло на котирування. Листопадові ф’ючерси на канолу на біржі у Вінніпезі за тиждень впали на 10% до 610 CAD/т або 440 $/т (-6,6% за місяць), що посилює тиск на котирування в Парижі.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!