Австралія призупинила скаргу до СОТ щодо ячменю проти Китаю

Джерело:  Зерно Он-Лайн
ячмень

Австралія призупинила процес подання скарги проти КНР у Світову організацію торгівлі (СОТ), прагнучи через три роки знову відкрити китайський ринок для австралійського ячменю, повідомляє австралійський телеканал ABC.

За даними ЗМІ, йдеться про черговий крок, спрямований на відновлення відносин Канберри з Пекіном. Китай фактично зачинив свої двері для австралійського ячменю у травні 2020 року, встановивши на нього тариф у розмірі 80%. Це сталося після того, як попередній уряд Австралії закликав провести незалежне розслідування причин виникнення COVID-19, звинувачуючи у поширенні вірусу Пекін. На той момент влада Австралії вирішила оскаржити тариф шляхом подання скарги до СОТ.

У вівторок міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг заявила, що Канберра досягла з Китаєм угоди, яка “відкриває шлях для вирішення спору щодо австралійського ячменю”. За її словами, Китай погодився переглянути своє мито на зерно протягом трьох-чотирьох місяців, а Австралія тимчасово призупинить суперечку у СОТ на цей період.

“Очевидно, що якщо мито не буде знято наприкінці періоду перевірки, то ми відновимо нашу суперечку у СОТ”, – сказала Вонг.

Повідомляється, що організація Grain Producers Australia, яка представляє експортерів ячменю, привітала нову угоду.

“Ми вітаємо конструктивний діалог уряду та позитивний прогрес у стабілізації відносин із Китаєм, а також можливість відновити торгівлю ячменем”, – заявив голова організації Баррі Лардж.

У лютому 2023 року міністри торгівлі Австралії та Китаю провели першу двосторонню зустріч із 2019 року, продемонструвавши ознаки покращення відносин. Нещодавно Китай зняв торгові обмеження на австралійське вугілля, вперше запроваджене наприкінці 2020 року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!