Австралія готується до випробувань пшениці з відредагованими генами

Джерело:  Feedlot
ГМО

Підготовку до масштабного випробування генно-відредагованої пшениці розпочала влада Австралії, 24 травня повідомляє Reuters.

За словами виконавчого директора австралійського селекціонера InterGrain Тресс Уолмслі, у 2024 році компанія імпортувала кілька тисяч насіння пшениці, включаючи сотні нових генетичних варіацій, створених американською агротехнологічною компанією Inari.

Державна компанія має намір вирощувати сотні сортів нової пшениці, які мають бути на 10% продуктивнішими.

«Наше завдання — з’ясувати, яка комбінація генів дає найкращі результати. Наша мета — підвищити врожайність як мінімум на 10%. Це насіння має потенціал для досягнення цієї мети», – сказала Уолмслі.

Генне редагування — це метод, який, за словами його прихильників, може створити поживніші, витриваліші культури з більш високою врожайністю та меншою потребою у воді, добривах та хімікатах.

На відміну від генетичної модифікації (ГМО), редагування генів не передбачає введення фрагментів чужорідної ДНК, а маніпулює наявним рідним геномом. Метод дозволяє змінювати більше одного гена, забезпечуючи ширший спектр модифікацій.

Регулюючі органи та вчені в таких країнах, як США та Японія, вважають метод менш ризикованим, ніж ГМО, та ближчим до традиційної селекції рослин, що спрощує його схвалення.

«Ми хочемо вирішувати проблеми продовольчої безпеки, зміни клімату та рентабельності ферм одночасно», – заявив генеральний директор Inari Понсі Трівісвавет.

Австралія є одним із найбільших у світі експортерів пшениці. За словами Уолмслі, InterGrain працює над створенням регуляторів для продажу генетично відредагованих культур на свої експортні ринки.

Європейський союз працює над тим самим, а Китай, найбільший виробник і споживач пшениці, у травні 2024 року схвалив посадку пшениці з відредагованими для підвищення стійкості до хвороб генами.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!