Аргентина вкотре вводить “соєвий долар”

Джерело:  AgriCensus
Аргентина

Міністр економіки Аргентини та кандидат у президенти Серхіо Масса оголосив про нову програму пільгового обмінного курсу, спрямовану на стимулювання продажів сої та збільшення її переробки в країні.

Нова програма дозволяє переробникам купувати 25% олійної за курсом 785 песо до долара, тоді як решта 75% продаватиметься за офіційним курсом 350 песо за долар.

Указ із докладним описом термінів запровадження нового соєвого долара та інших заходів ще не опубліковано, але деякі спостерігачі припускають, що про це може бути оголошено у п’ятницю, 1 вересня.

На відміну від попередніх версій соєвого долара, поки що немає мети щодо доходів або обсягів торгів.

“Я думаю, що це хороша новина для переробної галузі, оскільки ліквідність дуже низька, близько 1 млн. тонн на місяць, і є 5 млн. тонн, ціни на які ще потрібно встановити”, – сказав аналітик Хав’єр Пресіадо Патіньо в інтерв’ю Agricensus.

Мета полягає в тому, щоб збільшити переробку, оскільки переробка сої досягла найнижчого обсягу за останні 15 років у першому кварталі 2023/24 сільськогосподарського року: з квітня по липень було перероблено 11,9 млн. тонн, повідомила біржа Росаріо (BCR).

В Аргентині є для торгівлі близько 8-10 мільйонів тонн соєвих бобів, включаючи ті, ціни на які ще не встановлені.

“Це дозволить галузі підтримувати свою активність і принесе користь виробникам, яким необхідно продавати, у той час як це також позитивно для уряду, тому що це створює надходження іноземної валюти у розпал виборчої кампанії”, – сказав Пресіадо Патіньо.

“Питання у тому, скільки соєвих бобів виробники були б готові продати при обмінному курсі близько 450 песо”.

Перша схема “соєвий долар” була впроваджена у вересні 2022 року за обмінним курсом 200 песо за долар, друга була запущена в листопаді 2022 року за обмінним курсом 230 песо, а третю “соєвий долар” була впроваджена у квітні 2023 року за курсом 300 песо долар.

Кукурудзяний долар було введено в обіг у липні 2023 року за курсом 350 песо за долар.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!