Аргентина обмежує експорт зерна у боротьбі з продовольчою інфляцією

UkrAgroConsult

Автори статей:

Аргентина запроваджує обмеження на експорт кукурудзи та пшениці у прагненні уряду придушити продовольчу інфляцію всередині країни, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Згідно з постановою уряду, опублікованою 17 грудня, уряд спочатку вирішить, скільки зерна необхідно Аргентині, а потім перейде до заборони експортерам реєструвати постачання.

«Це рішення, яке харчова промисловість вважає за необхідне прийняти для забезпечення подальшого прогнозування розвитку ситуації, і щоб зберегти те, що аргентинцям потрібно для власного споживання», – йдеться у заяві міністра сільського господарства Джуліана Домінгеса.

Аргентина є третім за величиною експортером кукурудзи у світі та основним постачальником пшениці, тому будь-які зміни в експорті можуть мати ширші наслідки для світових сільськогосподарських ринків.

За словами Домінгеса, Аргентина зможе експортувати 12,5 млн. тонн пшениці та 41,6 млн. тонн кукурудзи, не уточнюючи сезон урожаю. Фермери зібрали 2/3 урожаю пшениці сезону 2021/22 та сіють кукурудзу сезону 2021/22, збір якої розпочнеться у березні 2022 року.

Уряд намагається стримати зростання продовольчої інфляції лише на рівні 51%. До 17 грудня Аргентина протягом кількох тижнів не дозволяла трейдерам сільськогосподарською продукцією реєструвати експорт кукурудзи та пшениці. Хоча інтервенції на ринках зерна та яловичини дійсно працюють у короткостроковій перспективі, історія Аргентини показує, що протягом більш тривалого періоду такі заходи контролю мають тенденцію перешкоджати виробництву та викликати дефіцит пропозиції та підвищення цін.

«Ми повертаємося до старої та невдалої системи квот», – заявив газеті La Nacion Орасіо Салаверрі, голова фермерської групи Carbap.

Ця політика проводиться наприкінці року, коли уряд боровся з фермерами за заходи щодо обмеження експорту кукурудзи, а потім запровадив контроль над яловичиною, внаслідок чого постачання різко скоротилося. Останній захід посилює напружені відносини аргентинських фермерів з адміністрацією президента Альберто Фернандеса.

“Ви не заохочуєте національне виробництво, обмежуючи його”, – йдеться у заяві провідної фермерської групи Сільських аргентинських конфедерацій. «Достатньо подивитись на нещодавню історію, щоб продемонструвати вплив подібних заходів, коли в результаті набору аналогічних правил відбулося найбільше скорочення бажання фермерів щодо сівби сільгоспкультур в історії».

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!