Американські фермери тримають рекордні запаси сої на тлі мінімальних за 4 роки цін

Джерело:  OleoScope
соя

Ціни на сою нині перебувають на найнижчому рівні за чотири роки, що в першу чергу обумовлено сприятливими погодними умовами на Середньому Заході США, слабким експортним попитом, а також прогнозами на рекордний урожай у 2024 році, повідомляє Farms.com.

Це змусило трейдерів повірити, що оптимістичні прогнози врожайності можуть виявитися вірними, утримуючи ціни на низькому рівні. Без різкої зміни погоди, яка не очікується, малоймовірно, що відбудеться значне зростання цін. Фактично, ринки готуються до нового звіту USDA щодо врожаю за серпень із попереднім звітом урожайності, що досягає рекордних 52,5 бушелів/га.

Погіршуючи ціновий тиск, американські фермери тримають майже рекордні запаси сої, очікуючи на поліпшення цін. Станом на 1 червня запаси кукурудзи та сої в США досягли чотирирічного максимуму, при цьому 48% сої зберігалися на фермах — найбільший відсоток з 2006 року. Будь-які цінові ралі будуть короткочасними, оскільки фермери не поспішають продати свої запаси, обмежуючи потенційне зростання цін.

Стан посівів на 29 липня 2024 року також був кращим, ніж на той же період минулого року: 67% врожаю сої в США оцінювалися як хороші або відмінні порівняно з 51% у 2023 році, що додатково сприяє очікуванням високого врожаю. Останні оцінки врожайності USDA припускають збільшення запасів вище за рівень 400 млн бушелів, що може потенційно підштовхнути вартість соєвих бобів до $8 або $9 за бушель.

Глобальні ринкові умови також сприяють зниженню цін на сою у США. Експортний попит залишається слабким, частково через сильніший долар США і конкурентоспроможніші світові ринки.Бразилія досягла рекордного експорту, що посилило конкурентний тиск на сою в США. Загалом експорт соєвих бобів із США цього сезону скоротився на 19%.За даними Міністерства сільського господарства США, поставки сої до США на МР 2024/25 прогнозуються на рівні 4,8 млрд бушелів, що на 8% вище, ніж у МР 2023/24.

Рекордний урожай сої 24/25 у Бразилії лише посилить ситуацію, якщо погодні умови Ла-Нінья не вплинуть на виробництво. Цього місяця країна експортувала рекордний обсяг олійної — 11,2 млн тонн.

При цьому рівень переробки сої в США недостатній для компенсації більш низького та слабкого попиту на експорт. Ринкам потрібно торгувати нижче, щоб шукати більше попиту. Без Мексики, другого за величиною покупця сої в США, продаж був би ще гіршим, зазначають експерти.

Підсумовуючи, можна сказати, що поєднання ідеальних умов вирощування, рекордних прогнозів урожаю та значних запасів у фермерів призвело до зниження цін на сою до найнижчого рівня за чотири роки. У той час як ринок сподівався на те, що погодні катаклізми піднімуть ціни, реальністю стала низка сприятливих прогнозів, які гарантують рясний урожай.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!